Edirne ili kentsel alanında yaşayan erişkinlerde beslenme durum değerlendirilmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Beslenme insan sağlığı açısından çok önemlidir. Yetersiz ve dengesiz beslenmeberaberinde birçok hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Bu çalışmada Edirne ili kentselalanında yaşayan erişkinlerin beslenme durumu araştırıldı. Araştırmamız gözlemseltanımlayıcı ve analitik tipte bir prevalans çalışmasıdır.Çalışma evrenimizi 531'i kadın, 511'i erkek olmak üzere 20-87 yaş aralığında toplam1049 kişi oluşturmaktaydı. Katılımcılarımızı vücut kitle indekslerine göre sınıfladığımızda%1,5'i zayıf, %40,3'ü normal, % 41,2'si kilolu, % 17,0'si obezdi. Kadınların vücut kitleindeksleri (27,02 ± 5,08) erkeklere (25,27 ± 2,34) kıyasla daha yüksekti (p<0,001).Erişkinlerimizin beslenme durumu incelendiğinde enerji, lif, E vitamini, C vitamini,tiamin, kalsiyum, magnezyum alımı yönünden oldukça yetersiz düzeyde beslenmekteydi.Ortalama günlük 2/3 RDA ve üzerinde enerji alınmasına etki eden faktörleri bir aradaincelendiğimizde; yaş, cinsiyet, sosyoekonomik durum, günlük öğün atlama ve egzersizyapma durumu değişkenlerinin enerji tüketimine anlamlı bir şekilde etki ettikleri görüldü.Ortalama günlük 2/3 RDA ve üzerinde protein alınmasına etki eden faktörleri bir aradaincelendiğimizde; yaş, sosyoekonomik durum, günlük öğün atlama, medeni durum veegzersiz yapma durumu değişkenlerinin protein tüketimine anlamlı bir şekilde etki ettiklerigörüldü. Ortalama günlük 2/3 RDA ve üzerinde karbonhidrat alınmasına etki eden faktörleribir arada incelediğimizde; yaş, cinsiyet, kronik hastalık varlığı ve egzersiz yapma durumudeğişkenlerinin karbonhidrat tüketimine anlamlı bir şekilde etki ettikleri görüldü.Sonuç olarak beslenme: Yaş, cinsiyet, eğitim durumu, sosyoekonomik durum, medenidurum ve alışkanlıklardan etkilenmektedir. Ülke genelinde beslenme durumunudeğerlendirmek amacıyla kapsamlı araştırmalar yapılmalıdır. Türk toplumuna uygunbeslenme rehberleri oluşturma gerekliliği vardır.Anahtar kelimeler: Erişkin, Edirne, Beslenme, Kentsel. Nutrition is very important for human health. Inadequate and unbalanced diet causes avariety of diseases. The nutritional status of adults in the urban area of Edirne was examinedin this observational descriptive and analytical study. Prevalence of the comsumption ofdifferent nutritional components were calculated.The study included 1049 adults, of whom 531 were females and 511 males betweenthe ages of 20 and 87. When the participants were classified according to their body massindex, 1.5% were underweight, 40.3% were normal, 41.2% were over-weight, and 17.0%obese. The body mass index of women (27.02 ± 5.08) was higher than that of men (25.27 ±2.34) (p<0.001).When the nutritional status of adults was examined, it was found that the participants?energy, fibre, vitamine E, vitamine C, tiamine, calcium, and magnesium intake were poor. Itwas also observed that factors such as age, gender, socioeconomic status, skipping meals, andthe amount of exercise had significant effects on the consumption of energy above theaverage daily 2/3 recommanded dietary allowance levels. When the factors that affect theaverage percentage of the 2/3 recommanded dietary allowance intake of protein wereexamined, it was found that age, socioeconomic status, daily skipped meals, marital status,and exercise had significant correlation with these factors. It was also noticed that factors suchas age, gender, chronic diseases, and exercise had a major effect on the percentage of 2/3recommanded dietary allowance carbohydrate consumption.As a result, nutrition is affected by age, gender, education, lifestyle habits, andsocioeconomic and marital status. Further research is required in order to assess nutritionalstatus at the national level. According to these findings, there is a need to develop appropriatenutritional guidelines for Turkish people.Key Words: Adults, Edirne, Nutrition, Urban
Collections