Show simple item record

dc.contributor.advisorPala, Mehmet
dc.contributor.authorYavuzdoğan, Burç
dc.date.accessioned2020-12-29T10:41:21Z
dc.date.available2020-12-29T10:41:21Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/393934
dc.description.abstractGıda maddelerinin dayanma sürelerini artırmak: amacıyla modifiye atmosferde ambalajlama tekniği son zamanlarda önemli ölçüde uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, ıspanağın düşük sıcaklıklarda (0 ve 5°C) modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile kalitesinin korunumuna ve dayanma süresinin uzatılmasına çalışılmıştır. Bu amaçla denemelerde pasif ve aktif modifikasyon işlemleri ve ambalajlamada farklı kalınlıktaki LDPE polimer filmleri kullanılmıştır. Depolama süresince kalite parametrelerinde meydana gelen değişimleri belirliyebilmek amacıyla kimyasal, fiziksel ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca modifiye atmosferde ambalajlama tekniğine etken olan denge gaz bileşimi ve polimer filmlerin gaz geçirgenlik değerlerini hesaplamak amacıyla enzim kinetiği hesaplamaları kullanılarak sistemin matematikesl modellemesine çalışılmıştır.
dc.description.abstractModified Atmophere Packaging is one of the most used technique for extending the shelf life of foods in the recent years. In this study spinach was packaged by using Modified Atmosphere Packaging techniques and held under cool conditions (0 and 5°) for extending shelf life and retarding quality. For this purpose pasif and active modification techniques and LDPE films with various thicknesses were used. Physical, chemical and sensory analysis were made for determination the quality changes. For calculating the internal equibilirum gas consantrations and required permabilities of the packages, a mathmatical model was developed by using enzyme kinetics.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleIspanağın modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile muhafazası ve matematiksel modellenmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSpinach
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmStorage period
dc.subject.ytmModified atmosphere packaging
dc.identifier.yokid46966
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid46966
dc.description.pages90
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess