Ispanağın modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile muhafazası ve matematiksel modellenmesi
dc.contributor.advisor | Pala, Mehmet | |
dc.contributor.author | Yavuzdoğan, Burç | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:41:21Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:41:21Z | |
dc.date.submitted | 1995 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/393934 | |
dc.description.abstract | Gıda maddelerinin dayanma sürelerini artırmak: amacıyla modifiye atmosferde ambalajlama tekniği son zamanlarda önemli ölçüde uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, ıspanağın düşük sıcaklıklarda (0 ve 5°C) modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile kalitesinin korunumuna ve dayanma süresinin uzatılmasına çalışılmıştır. Bu amaçla denemelerde pasif ve aktif modifikasyon işlemleri ve ambalajlamada farklı kalınlıktaki LDPE polimer filmleri kullanılmıştır. Depolama süresince kalite parametrelerinde meydana gelen değişimleri belirliyebilmek amacıyla kimyasal, fiziksel ve duyusal analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca modifiye atmosferde ambalajlama tekniğine etken olan denge gaz bileşimi ve polimer filmlerin gaz geçirgenlik değerlerini hesaplamak amacıyla enzim kinetiği hesaplamaları kullanılarak sistemin matematikesl modellemesine çalışılmıştır. | |
dc.description.abstract | Modified Atmophere Packaging is one of the most used technique for extending the shelf life of foods in the recent years. In this study spinach was packaged by using Modified Atmosphere Packaging techniques and held under cool conditions (0 and 5°) for extending shelf life and retarding quality. For this purpose pasif and active modification techniques and LDPE films with various thicknesses were used. Physical, chemical and sensory analysis were made for determination the quality changes. For calculating the internal equibilirum gas consantrations and required permabilities of the packages, a mathmatical model was developed by using enzyme kinetics. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Ispanağın modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile muhafazası ve matematiksel modellenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Spinach | |
dc.subject.ytm | Packaging | |
dc.subject.ytm | Storage period | |
dc.subject.ytm | Modified atmosphere packaging | |
dc.identifier.yokid | 46966 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 46966 | |
dc.description.pages | 90 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |