Küçük ve orta ölçekli işletmelerde toplam kalite, ISO 9000 standartları uygulamaları ve ekonomik sonuçların incelenmesi
dc.contributor.advisor | Gökçen, Turay | |
dc.contributor.author | Selam, Mehmet | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:39:40Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:39:40Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2020-11-14 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/393775 | |
dc.description.abstract | ÖZET Günümüz sanayi ve ticaret dünyasında en sık kullanılan kelimenin kalite olduğunu söylemek pek yanlış sayılmaz. Bu sözcüğün yanı sıra, `Kalite Kontrol`, `Kalite Yönetimi`, `Toplam Kalite Kontrol`, Toplam Kalite Yönetimi`, `Kalite Güvencesi`, `Kalite Güvence Sistemi`, `ISO 9000 Kalite Sistemi` gibi ifadeler sık sık kullanılmaktadır. Günlük hayatımıza kadar girmiş bu ifadelerin, özellikle gümrük birliğine girdiğimiz şu günlerde Küçük ve Orta ölçekli İşletmeler açısından önemi büyüktür. Bu kapsamda, yukarıda sözünü ettiğimiz ifadelerin Küçük ve Orta Ölçekli işletmeler (KOİ) açısından taşıdığı anlam, bu tezde ele alınmıştır. Ayrıca KOİ'lerin kalite bilinci açısından mevcut durum tesbitleri yapılmış ve uygulamaya dönük öneriler getirilmiştir. Ana hatlarıyla, tezde yer alan çalışmalar; 1. Bölümde, kalite tanımı ve kaliteyi oluşturan etmenler üzerinde durulmuş tur. 2. Bölümde, Toplam Kalite Yönetiminin tarihsel gelişimi ve temelini oluşturan ilkeler verilmiştir. 3. Bölümde, Toplam Kalite Anlayışı, Kalite Güvence Sistemi ve ISO 9000 Standartlarında yer alan terim ve tanımlamalar açıklanmıştır. 4. Bölümde, TS-ISO 9001 Standardı açıklanmış, Küçük ve Orta Ölçekli işlet melere yönelik öneriler sunulmuştur. 5. Bölümde, Toplam Kalite anlayışından yoksun KOİ' lerde karşılaşılan sorunların tesbiti yapılmıştır. 6. Bölümde, KOİ'lerdeki kalite bilincine yönelik bir anket çalışması sunulmuş, mecut durum tesbitleri ile çözüme yönelik öneriler, değerlendirmeler verilmiştir. 7. Bölümde, ekonomik açıdan ISO 9000 Kalite Güvence Standartları ve Top lam Kalite Yönetimi uygulamalarının ekonomik sonuçlan irdelenmiş ve kalite maliyet he saplamaları ile maliyet faktörleri belirtilmiştir. IXSon bölüm olan 8. bölümde, orta ölçekli bir firmada yapılan Toplam Kalite ve ISO 9000 Kalite Güvence çalışmalarının uygulamalarına yer verilmiştir. | |
dc.description.abstract | SUMMARY It is not a wrong statement to say that the most comman word used in contemporary trade word is quality. Beside this `Quality Control'', `Quality Manage ment`, Total Quality Management`, Total Quality Control`, `Quality Assurance`, `Quality Assurance System`, `ISO 9000 Quality System` definitions are widely used. The importance of such terminology which are already included in our daily life is pretty important novadays while we joint to custom unity. Whitin this inclusive, the meaning of such terminology from view of small middle size establishments (KOI) being examined in this thesis. More, the situation of KOI's from view of quality coscious being investigated and proposals in consideration relevant to applications submitted. We point to works done in this thesis with their highlights; 1th Section: Quality description and factors which create quality. 2th Section: The basic principals of total quality management and it's historical developmant. 3th Section: In this section the definition of terminology relevant to total quality understanding, quality assurance system and ISO 9000 standarts. 4th Section: TS-ISO 9000 Standard being explained and proposals directed to small and middle size establishments, submitted. 5th Section: The problems of KOI's which are out of total quality understanding and demostration of problems which we fixed. 6th Section: A research amoungst the KOI's relevant to quality conscience is submitted valuations being offered, present status and proposals to directed to solve the problems indicated. 7th Section: The total quality management being examined from view of economy and quality cots factors indicated. XIIn last 8th Section, the applications of total quality and ISO 9000 Quality Assurance works which are carried out in a middle size company are outlined. Xli | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Endüstri ve Endüstri Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Industrial and Industrial Engineering | en_US |
dc.title | Küçük ve orta ölçekli işletmelerde toplam kalite, ISO 9000 standartları uygulamaları ve ekonomik sonuçların incelenmesi | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-11-14 | |
dc.contributor.department | Endüstri Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | ISO 9000 | |
dc.subject.ytm | Economic analysis | |
dc.subject.ytm | Small and Medium Sized Firms | |
dc.subject.ytm | Total quality | |
dc.identifier.yokid | 57518 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 57518 | |
dc.description.pages | 165 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |