Show simple item record

dc.contributor.advisorPala, Mehmet
dc.contributor.authorKaplan, Filiz
dc.date.accessioned2020-12-29T10:38:49Z
dc.date.available2020-12-29T10:38:49Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/393695
dc.description.abstractvn ÖZET Türkiye kuru kayısı üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır. Kuru kayısı Türkiye ekonomisi ve ihracatı için en önemli tarım ürünlerinden biridir.Türkiye'de kuru kayısı tüketimi çok azdır ve üretilen kuru kayısının % 95 gibi büyük bir oranı ihraç edilmektedir.îhracatı ve tüketimi arttırmak için kuru kayısı için yeni tekniklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada nemleri arttırılmış kuru kayısılar çeşitli gaz kompozisyon larında, nem ve gaz geçirgenliği az olan bir film ile ambalajlanarak, oda sıcaklığında saklanmıştır. Bu işlem iki kere yapılmış, ilkinde 10 değişik işleme tekniği, ikincisinde 6 değişik işleme tekniği kullanılmıştır. Daha sonra depolama sırasındaki değişimler fiziksel, kimyasal ve duyusal testlerle incelenmiştir. Sonuç olarak yüksek nemli tüketimi kolay yeni bir ürün geliştirilmiştir. Ayrıca yüksek nemli kayısıların uzun zaman muhafaza edilebileceği fakat bunun için inert gazlarla yapılan ambalajlamanın yeterli olmadığı aynı zamanda ısısal bir işlem uygulamanın da zorunlu olduğu görülmüştür.
dc.description.abstractvnı SUMMARY Turkey is the leading country in dried Apricots product in the world.Dried Apricot is one of the most important agricultural product for Turkish economy and export. The consumption of dried Apricot is very low in Turkey and so 95% of the whole dried Apricot production is exported. To increase the amount of export and consumption, it is necessary to introduce new processing techniques for dried Apricots. As a part of the study dried apricots with a higher than normal moisture content were stored at room temperature in various compositions of gas after being packed in plastic wrap that was low in permeability to moisture and gas. The procedure was carried out twice. The first time 10 different processing techniques were used while the second time 6 were used. Later the changes that occurred during storage were examined using physical, chemical, and sensory tests. As a result, a new product high in moisture and easy to consume was developed. In addition, it was found that apricots with high moisture can be stored for a long time at normal conditions. However, packing them only with inert gas is not enough. It is also necessary for them to undergo a thermal process.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleYüksek nemli kuru kaysı işleme ve muhafaza tekniğinin geliştirilmesi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-15
dc.contributor.departmentKimya Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmnull
dc.subject.ytmDry fruit
dc.subject.ytmApricot
dc.subject.ytmCold storage
dc.identifier.yokid57562
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57562
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess