Ozon uygulamasıyla patulin giderilmesi
dc.contributor.advisor | Pala, Mehmet | |
dc.contributor.author | Akgül, İlker | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T10:26:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T10:26:00Z | |
dc.date.submitted | 2002 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/392448 | |
dc.description.abstract | ÖZET Her geçen gön gelişen meyve suyu sektörü ve artan elma suyu ihracatı, bu sektörde urun ve üretim kalitesini geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Halk sağlığı ve ihracatımız için elma ürünlerinin toksik açıdan güvenli üretimi gerekmektedir. Bu zorunluluk, meyve suyu İhracatçılarını yeni yöntem bulmaya yönlendirm^tir. Bu çalışmada, ozonun yüksek oksidasyon özelliğinden yararlanılarak elmadaki patulin giderilmiştir. Patulin çözeltileri üzerinden değişik ozon debilerinde (34,56 ve 67,68 mg/saat) ve işlem sürelerinde (1, 2, 3, 4 dakika) ozon geçirilmiştir. Patulin çözeltisinde, ozon debisi 34,56 mg/saat ve işlem süresi 3 dakikada patulin miktarı % 100 ve ozon debisi 67,68mg/saat ve işlem süresi 4 dakikada % 92,13 azaltılmıştır. Anahtar Kelimeler: Patulin, ozonla arıtma, antım, elma, elma suyu üretimi vı | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Developing fruit juice sector day by day and increasing apple juice export make a necessity to improve quality of product and production in this sector. For the pubnc health and exports, apple products must produced safe to include toxic mfcroorganism. This necessity divert the fruit juice's exporters to find new method. In this study, making use of ozone's high oxidizing property, detoxification of patulin in apple have been obtained. Over the patulin solution, ozone, variable ozone rates (34,56 and 67,68 mg/h) and operation times (1, 2, 3, 4 minutes) have been transmitted. The reduction of patulin achieved with patulin solution was 100 % after exposure to 34,56 mg/h of ozone rate is reported patulin levels 92,13 % in patulin solution after treatment for 4 minutes. Keywords: Patulin, ozone treatment, detoxification, apple, apple juice production. vn | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Ozon uygulamasıyla patulin giderilmesi | |
dc.title.alternative | Detoxification of patulin with ozone | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Treatment | |
dc.subject.ytm | Apple juice | |
dc.subject.ytm | Ozone | |
dc.subject.ytm | Patulin | |
dc.subject.ytm | Apple | |
dc.identifier.yokid | 133671 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 128558 | |
dc.description.pages | 38 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |