Show simple item record

dc.contributor.advisorTemir, Galip
dc.contributor.authorTezcan, Alper
dc.date.accessioned2020-12-29T10:12:27Z
dc.date.available2020-12-29T10:12:27Z
dc.date.submitted2006
dc.date.issued2020-12-15
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/391110
dc.description.abstractEnerji maliyetlerindeki artış dolayısıyla enerji kalitesi hakkındaki çalışmalar en önemlitermodinamik uygulamalarından biri olmuştur. Bu çalışmada suyun, likorişin ve şurubundeğişik özeliklere haiz çeşitli noktalara göre ekserjileri üzerinde çalışılmış ve bu değerlerin birsonucu olarak bu akışkanları kullanan makinelerin enerji verimleri hesaplanmıştır.Her nokta için ekserji analizi termodinamik prensipler kullanılarak ayrı ayrı yapılmıştır.Ekserjinin sebep olduğu ekonomik çıktılar ?Thermal Design and Optimization? (Bejan,Tsatsaronis ve Moran, 1996) kitabında sunulan prensiplere bağlı kalınarak hesaplanmıştır.Bütün noktaların özeliklerine göre toplam ekserjileri hesaplandıktan sonra her bir cihaz içinekserji dengesi kurularak ortalama ekserji maliyetleri belirlenmiş, kayıp ve tahrip olanekserjiler bulunmuş, yok olan ekserji oranı bulunarak exergoeconomik faktör çıkarılmıştır.Bütün bu verilerin doğrultusunda grafiksel olarak sonuçlar değerlendirilmiş ve cihazlarbirbirleriyle karşılaştırılmıştır. Düzeltme yapılabilecek noktalar ve çözüm önerileribelirtilmiştir.
dc.description.abstractBecause of increase at energy costs, studies about energy quality has become one of the mostimportant thermodynamic applications. At this study, exergies of water, liquorice and syrupwere studied according to various points including different properties, and as a result of thesevalues, energy efficiencies of all machinery that uses these fluids were calculated.Exergy analyse were made separately for each point, using thermodynamic principles.Economic outputs that exergy caused were calculated depending on the principles which werepresented in Thermal Design and Optimization book (Bejan, Tsatsaronis and Moran, 1996) .After total exergies of all points according to their properties were calculated, avarage exergycosts of each equipment was determined, destruction and loss exergies were found, findingexergy ratios exergoeconomic factor was calculated. At the direction of all these datas, resultsthat were evaluated was illustrated as graphics and equipments were compared with eachother. Points that can be corrected and solution suggestions were underlined.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectMakine Mühendisliğitr_TR
dc.subjectMechanical Engineeringen_US
dc.titleBir likoriş üretim tesisinin termoekonomik analizi
dc.title.alternativeThermoeconomic analyse of a liqourice production plant
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-12-15
dc.contributor.departmentMakine Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid158020
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityYILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid182749
dc.description.pages139
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess