Bitiş yemlerinin enerji ve protein düzeyinin etlik piliçlerde karın boşluğu yağına ve kimi karkas özelliklerine etkileri üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
29 6. ÖZET Araştırma, 4 değişik enerji ve protein düzeyine sahip bitiş yemle rinin Erbro eti ile piliçlerinde karın boşluğu yağlanması ve kimi karkas özelliklerine etkisini incelemek üzere yapılmıştır. Bu amaçla 4 grup dişi, 4 grup erkek toplam 40ı adet günlük etlik * civciv, 0-21 gün süreyle Starter yemiyle beslenmiş,. 21 - 60 gün arasın da ise 4 değişik Finisner yemiyle beslenmişlerdir. Araştırma sonunda bitiş yemi erindeki C:P oranın yağlanmayı etkiledi ği saptanmıştır. C:P oranı yükseldikçe karın boşluğu yağ birikimi artmış tır. Dişiler erkeklere oranla yağlı olma eğilimi göstermelerine karşın, aralarındaki fark belirgin olmamıştır. ( P 4 0,01 ) Yapılan karın boşluğu yağ analizleri sonucunda, Karmadaki doymamış yağ asitleri oranı arttıkça broil eri erdeki doymamış yağ asitleri oranının- da yükseldiği saptanmıştır. Dişilerdeki doymamış yağ asitleri oranı er keklere göre yüksek bulunmuştur. ( P^.0,01 ) Çalışmamızda ele alınan karkas özellikleri genel olarak bitiş yemin deki C:P oranı ile etkilenmemiş, bazı özellikler üzerinde cinsiyetin et kisi görülmüştür. Araştırma koşullarında, yağlanma ve bazı karkas Özellikleri açısın dan bitiş yemlerinde en uygun C:P oranı = 155,5, optimum protein -ener ji düzeyi ? % 18 - 2800 Kcal/kg ÇE olarak saptanmıştır. 30 SUMMARY This investigation has been done to examine the effects of finisher diets hawing four different energy and protein levels on fattening of abdominal in Erbro broilers and on some carcass properties. Four groups, male and four groups female, all of them 400 broiler li chickens were fed a starter from 0 - to - 21 days and a four Finisher diets from 21 to 60 days. At the end of the investigation it's ascertained the G:P ratio affected the fattening in Finisher diets. As C:P ratio increases, the fat accumulation in abdomen ajso increases. Al tough the female ones show the tendency of being fatter with respect to the male ones, the difference between the two kinds is not evident. At the ena of the fat analysses in the abdominal, as the ratio of unsaturated oil acids in die diet increases, the ratio of unsaturated oil acids in female is found to be higher than the male ones. Tha carcass properfies that are examined in our study generally are not affected by the C:P ratio in Finisher diet, the effect of sex is seen on some properties. In the conditions on the investigation, according to some fattening and carcass properties the optimum C:P ratio in Finisher diets is 155, opti- mum protein - energy : 18 % - 2800 Kcal/kg MS.
Collections