Değişik derim zamanı ve önsoğutmanın Bursa siyahı incir çeşidinin meyve kalitesi ve pazarlama süresi üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-43- 6. ÖZIT Taze incir ihracatımızla gelişmesi açısından büyük önem taşıyan Bursa Siyahı çeşidinde yapılan `bu çalışmada hasat zamanındaki olgunluk derecesi ve önsoğutma işleminin meyve kalitesi ve pazarlama süresi üzerine etkileri araşt ırılmı şt ir. Çalışma 1984 yılında Yalova, Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Ensti tüsü, Hasat Sonrası Fizyolojisi Bölümü Laboratuvar ve araştırma odalarında yürütülmüştür. Materyal Bursa1 nm Merkez ilçesine bağlı Kirdane köyünden sağlanmıştır. Barklı olgunluk derecelerinde toplanan ve değişik sürelerde soğutulan örneklerde başlangıçta üe belirli depolama periyotlarında çeşitli analizler r testler ve Ölçümler yapılmıştır. Ayrıca 20 C sıcaklıkta incirle rin solunum hızları ölçülmüştür. Araşt ırma;.' ennuonöâa olgunlaşmadan 2 gün önce ve olgun toplanan incir lerin fiziksel ve kimyasal özellikleri saptanarak, olgunluklar arasında önem li derecede bulunan farklılığın hasattan sonrada değişmediği gösterilmiştir. İncirde hasattan sonra olgunluğun ilerlemediği depolama süresince yapılan kimyasal analizlerin dışında solunum çalışmalarıyla da dest eki enmişdir. Sof ralık tüketim için en yüksek yeme kalitesine ulaştığı olgunlukta toplanması gereken incirde önsoğutma işlemi ile kalitesinin daha uzun süre korunması sağlanarak, geç soğutmaya göre 2 katı bir pazarlama süresi elde edilmiştir. 47 - SUMMARY r.tUKUtrfrtrfmsn*! EFFECTS 01? HARVEST TIME AID PREC00LDİG ON FRUIT QUALITY AHD SHELF- LIFE OF THE FIG VARIETY`BüRSA SİYAHI ` The fig variety `Bursa Siyahı` plays a major role in the fresh fig export potential of Turkey, thus, this study investigates the effect of different harvest periods and precooling <am fruit quality and shelf-life. /was carried out in the laboratory and research facilities of the Postharvest Section of ATATÜRK Horticultural Research Institute, Yalova. The material was provided from the village ` Bürdane`, of Bursa's Central District. The fuaits were harvested of different harvest :töa4fcritiGB:*B.nl h`r;,.,3. o subjected to precooling of various lengths, then stored for sometime at 0 C during when chemical analysis, tests, and physical measurements were made. o Respiration rate measurements were conducted at 20 C. The results `based on physical and chemical properties have showed that the maturity differences, i.e., somewhat unripe ( 2 days priorto normal harvest) and `ripe` stage, continued in parallel after harvest aö well. No dramatic changes were observed, which in contrast to climacteric type fruits, in the physiology of the fig fruits after harvest and during storage as evidenced `by chemical and respiration studies. For fresh consumption the fruits have to he harvested at prime ripe stage and the precooling not «anly prolongs the fruit quality hut also doubles the shelf-life compared to untreated ones.
Collections