Kuru koşullarda, farklı azot uygulamalarında gediz, lachısh Cumhuriyet-75 Gönen buğday çeşitleri azot içeriğinin mevsimsel değişimi ve topraktan kaldırılan azot miktarının saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-52- 5: ÖZET. Bu çalışma `İİ983 yılında E. Ü. ziraat fakültesi Top rak `bölümünün Bornova' daki deneme tarlasında yürütülmüştür. Bornovadaki deneme yeri toprakları kireç ve organik madde ce zengin olup tmlı ve millitmlı `bünyeye sahiptirler. Değişken olarak `beş azot miktarı ( 0,48,12 ve 16 kg/da) alınmış ve dört `buğday çeşidine uygulanmıştır. Kuru koşullarda yürütülen denemede, dört gelişme periyodunda, ku ru ağırlıklar, % N, P, K(g/da)ye `bitkinin kaldırdığı N, P, K (g/da) saptanmıştır. Deneme sonucunda artan azot dozları ile `bitkinin de kardan kalkan kuru ağırlığı (vegetatif vegeneratif aksamın kuru ağırlığı), bitkinin kaldırdığı N, P, K miktarlarının (g/da olarak) doğrusal olarak arttığı saptanmıştır. Ayrıca gelişme dönemleri ilerledikçe, kuru ağırlık ve kalkan N, P, K'da genellikle bir artış gözlenmiştir. Çalışmada azdtlu gübre uygulamasııgenellikle verimi arttırmıştır. Yine çeşitler arasındaki farklılıklarda ortaya konmuştur. Bunun yanında kalkan NyP,K (ğ/da$ ile bitki kuru a- ğırlığı arasında %1 düzeyinde önemli pozitif ;, bitki kuru a- ğırlığı ile °/oE, %£ arasında önemli negatif korelasyon saptan mı ş tır. -53- ;;&. SÜMMARÎ This investigation was made in experiment areas of Agricultural Pakülty of Aegean University-Be rnova in 1983. These areas are rich for lime and organic matter. The textu re of soil are loam and clayloam. Five amount of nitrogen (0,4,8,12,16. leg) was taken as variable and they was applied four types of wheat, in the experiment which was made in dry c and it i ons was fixed dry weights, N,P K percent and N,P,K amounts (ğ/da) that plant took away the soil. At the and of this experiment it was. observed that raising nitrogen dozes directly increase with the dry u -:. '. - weights (as the part of vegetative and generative) of plant per deear and N- P-K amount which plant was taken away the soil.(in the levels of importance about one percent). In addition to, it was determined that N, P, K amounts which plant was taken away the soil increased while develop ment eras lasted. In this study, the yield generally raised by applying nitrogen bearing fertilizer, In addition to, the difference between wheat types determined. It was fixed that there is a corelation in the level of importance abo'dt one percent between U, P, K amount that plant- was taken the soil and dry weights of plant.
Collections