Valencia portakalının meyve kalitesine bazı besin elementlerinin etkileri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-94- 5, ÖZET Turunçgiller üzerinde çalışan birçok araştırıcı, doğal olarak, kendi ülke ve bölgelerindeki turunçgil çeşitleri ile ilgili problemleri hedef almışlardır. Bu araştırma da memleketimiz ekolojik şartlarında ve özellikle ihracatımızda ayrı bir yeri bulunan Valencia portakal çeşidi ele alınmış ve yapılan çalışmalar ekonomik yönden değerli olabilecek sonuçların alınmasına imkan vermiş ayrıca konunun önemini ortaya koyduğu. gibi daha sonra yapılacak araştırmalara da önemli ölçüde ışık tutmuştur. K. K. T. C. Güzelyurt bölgesinde Valencia portakal çeşidinde ortaya çıkan mikrobesin maddeleri noksanlıklarının giderilmesi amacıyla yapılan bu araştırmada ilk olarak bölgeyi iklim ve toprak özellikleri bakımından karakterize edebilecek merkezi er (Güneşköy, Güzelyurt, Bostancı) ele alınmış ve bahçe denemelerinin kurulacağı 5 bahçe seçilmiştir. Teşhis ve tedavi çalışmalarının bir arada yürütüldüğü bu araştırmada teşhisle ilgili olarak su, toprak ve yaprak numuneleri alınmış ve bunlarda mikro ve makro besin maddelerini de içerisine almak üzere, gerekli fiziksel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Zn ve Mn noksanlıklarının giderilmesi için İ<> % Zn ve ?' 0.5 Mn içeren yaprak gübresi uygulanmıştır. Denemede aşağıdaki uygulamalar yapılmıştır. Kontrol 200 gr Zn + Mn-Poliar/100 İt su( yaprağa) 300 gr Zn + Mn-Foliar/100 İt su(yaprağa) 300 gr Zn + Mn-Poliar/100 İt su (yaprağa) 200 gr Zn + Hn-Foliar/lOO İt su(yaprağa)-95- D en em ede elde edilen sonuçları aşağıdaki gibi özetlemek mümkün dür. Mn ve Zn uygulamaları sonucu yaprak konsantrasyonunda gerek Mn'da gerekse Zn'da C/Z 1 düzeyinde önemli pozitif artış sağlanmıştır. Yapraktaki Zn-konsantrasyonu 14 Temmuz- 4 Ağustos tarihleri arasında s t ab il kalmıştır. Zn ve Mn uygulamalarının verim üzerine önemli etkileri olmuş kontrolla mukayesede, meyve boyu,' meyve eni, kabuk kalınlığı, meyve ağırlığı ve usare miktarında artışlar sağlanmıştır. Buna karşılık bu uygulamaların meyve suyundaki asit, kuru madde ve kuru madde/asit gibi meyve kalitesi kriterleri üzerine önemli bir etkisi olmamıştır. -96- ŞÜMMARY Most of the research workers carrying out studies on citrus have natvirally intended to solve the problems related to the varie ties grown in their own region or country. This study deals with an important orange variety, Valencia, which is well adepted to our ecological conditions and which has a special place in our exporta tion. The results obtained from this study can add to the economy and at the same time can form a basis for the studies that will be carried on in the future. In this study which was performed in order to determine and overcome micro nutrient deficiencies in Valencia orange variety appearing in the Güzelyurt region of North Cyprus Turkish Republic five trial orehards were selected at G-üneşkö'y, Güzelyurt and Bostancı, centers which can represent the region well with respect to their climatic and soil properties. In this recearch identification and curing studies were carried out parallel to each other ` Related to identification, wa ter, soil and leaf samples were taken; and the necessary physical and chemical analysis together with the micro and macro nutrient content analysis were accomplished. A foliar fertilizer containing & $ Zn and 0.5 $ Mn was applied in order to overcome Zn and Mn deficiencies. In the trial, the applications listed below were used: Control 200 g Zn + lin-Poliar/100 It water (leaf) `500 g ` ` ` ` ` ` 300 f ` ` ` ` ` ` 200 g ` ` ` ` ` `-97- Th e results obtained. from the trial can be summarized as follows: As the result of Mn and Zn applications,. positive increases significant at 1 °/t level were obtained with both Mn and Zn concent- rations of the leaf. Zn concentration of the leaf remained stable during the period between July 14-August 4. Zn and Mn applications exerted important effects on yield. Comparisons with the control have shown that increases were obtained also with fruit length, fruit width, peel thickness, fruit weight and juice content. On the other hand, these applications didn't have an important effect on fruit quality with respect to criteria as titra table acidity, dry matter and dry matter/acid ratio.
Collections