Melastan laktik asit üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 53 - 6. ÖZET Gıda sanayiinde yaygın olarak kullanılan laktik asit, ülkemizde henüz üretilememektedir. Bu araştırmada, hammadde olarak şeker sanayii yan ürünü olan melas ve sakaroz kullanılarak laktik asit üretimi gerçekleş tirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında besin elementleriyle zenginleşti rilmiş melas çözeltisi, L. delbrueckii 213 susu aşılanarak sabit sıcaklık ve pH değerlerinde fermantasyona bırakılmıştır. Fermantasyon işleminde 50 g/l, 70 g/l ve kademeli olarak sakaroz konsantrasyonu arttırılan besiyerleri kullanılmış ve en uygun sakaroz konsantrasyonu saptanmıştır. İkinci aşamada ise, kimi saflaştırma ve yoğunlaştırma işlemleri uygulanmıştır. Bu işlemler, fermantasyon sonrası elde edilen laktik asidin fermantasyon sıvısından izolasyonu, aktif kömürle saflaştırma ve buharlaştırma işlemlerini kapsamak tadır. Araştırma sonucunda, % 93.75 verim ile % 91.84 efektif veri min elde edildiği 50 g/l sakaroz konsantrasyonunun en uygun olduğu bulunmuştur. Ayrıca, geri kazanma işlemleri sonrası laktik asidin konsantrasyonu % 50* ye dek çıkarılabilmiştir. - 54 - SUMMARY Lactic acid, which, has a wide use in food industry is not produced in Turkey. In this research, lactic acid was produced by using sucrose and molasses which is a by-product of the sugar industry as raw materials. At the first stage of the study, molasses solution which was enriched with nutrients was inoculated by L, delbrueckii 213 strain. Then, it was left for fermentation at constant temperature and pH. Different sucrose concentrations were used in the fermentation process to find the optimum sucrose concentration. These sucrose concentrations used were 50 g/1 and 70 g/1 respectively. A third fermentation process was applied by increasing the sucrose concentration gradually up to 50 and 70 g/1. In the second stage, purification and condensation processes were being applied. These processes include the isolation process of lactic acid obtained from the fermentation broth, the purification process using activated carbon, and also the evaporation processes. As a result of this study, it was found that the optimum concentration of sucrose for fermantation was 50 g/1 which has a yield of 93.75 % and effective yield of 91.84 %. After the recovery processes applied, it was observed that the lactic acid concentration was increased up to 50 %. 'i o ^
Collections