Batık kültür yöntemi ile melastan tek hücre proteini (THP) üretiminde morchella conica var. costata vent miselyumunun kullanılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
65 6. ÖZET Araştırmamızda, ş eker endüstrimizin bir artığı olan mela sın substrat olarak kullanıldığı ortamlarda, batık kültür yön temi ile, M. conica var. costata miselyumundan THP üretimi amaç lanmıştır. Melas, ortamlarda kullanılmadan önce ön işlemden geçiri lip, daha sonra 'da şeker içeriği % 2-5 'e kadar seyreltilmiştir.. Denemelerde kullanılan miselyumlar, doğadan toplanan as- cpcarplardan elde edilerek safla ştırılmışt ır. İnokulum olarak kullanılacak miselyumlar ise, malt ekstrakt ağarda 20 °C'de, 5 gün inkübe edilerek- hazırlanmıştır. Denemeler sonunda, batık kültürde oluşan pellet formları, 43^45 °C'de kurutularak kuru ağırlıkları ölçülmüştür. Kurutulan miselyumların toplam azot, protein, amino asit, yağ ve kül miktarlar-ı saptanarak* miselyumun kimyasal yapısı or taya çıkarılmıştır. Ele alman şeker konsantrasyonları içinde en uygununun % 3-3.5 olduğu görülmüştür. ı Kullanılan inorganik azot kaynakları içinde en iyi üreme amonyum nitrat'da* organik azot kaynakları içinde ise CSL'de gö rülmüş } ancak genelde en iyi üreme organik azot kaynaklarında olmuştur.66 En uygun C/İT oranının 20/1-30/1 aralığında olduğu bulun muştur. En iyi çalkalama hızının 150 dev./dk. olduğu saptanmıştır. Ele alınan 5.0-8.0 pH aralığı içinde üreme olmasına karşın, optimum pH=6.0-6.5 olarak saptanmıştır. Lînokulum miktarı arttıkça ürün miktarı da artmış olup; en yüksek ürün 11.20 g./l. ile 50 ino çulumdan elde edilmiştir* Ortamlarda fosfat kaynağı ve $H tamponu olarak 0.10 g. KHpPO./ lOOml. ortam katılmasının yeterli olduğu görülmüştür. 16-28 °C arasında denenen tüm sıcaklıklarda üreme olmasına karşın? optimum sıcaklık 22 °C olarak bulunmuştur. İncelenen 3-10 günlük inkübasyon süreleri içinde maksimum ürün 10.22 g./l. ile 7. günde elde edilmiştir. Araştırmamızda elde edilen TEP, % 30.78 gibi yüksek protein içeriğine, % 1.35 gibi düşük yağ içeriğine sahip olmasına karşın; % 13.1 olan kül oranı biraz yüksektir. Elde edilen THP oldukça uygun bir amino asit profiline sahip olup, bunlardan içerilen beş temel amino asidin miktarları PAO değerlerinin üzerinde bulunmuştur.67 PPM tarafından A.B.D.' de bir besin olarak.kabul edilmiş bulunan Morchella miselyumu, ülkemizde de insan besini ve hay van yemi veya besin katkı maddesi olarak kullanılabilir. 68 7. SUMMARY The aim of our investigation is, to produce SCP from the mycelium of Morchella conica var. oostata by means of submerged culture method using a by-product of our sugar industry - molasses as a^substrate. Before using in the mediums, the molasses is pretreated chemically and physically, then its sugar content is diluted to 2-5%. The mycelia used in our experiments were obtained from naturally collected ascocarps and purified. While the mycelia, which are to be used as inocula, were prepared by incubating 5 days in malt extract agar at 20 °C. At the end of the experiments, the pellet forms produced submerged ci weights are taken. by the submerged cultures -were dried at 43-45 °C and their dry- The chemical composition of the mycelia are established.by determining the total nitrogen, protein, amino acid, lipid and ash contents of the dried mycelia. The most suitable sugar concentration is found to be 3-3.5 %. The best mycelia production is realised in ammonium nitrate among inorganic nitrogen sources and in corn steep liquor (CSL) among organic nitrogen sources} however, generally the best production is realised in organic nitrogen sources.69 The best O/BT ratio is found to be between 20/1-30/1. The most suitable agitation speed is found to be 150 rpm!.. While production is observed between 5.0-8.0 pH degrees, optimum pH values are found to be 6.0-6.5. The production increased with the increased amount of inoculum and the highest production of 11.20 g./l. is obtained from 50 inocula. The addition of 0,10 g. KEUPO./ 100 ml. medium is found to be sufficient as the phosphate source and pH buffer. While production was achieved between 16-28 °C, the optimum temperature is established as 22 °C. Between the incubation periods of 3-10 days, the maximum production of 10.22 g./l. is achieved in the 7th day. While the SCP obtained in our investigation has a high protein content of 30.78 %, a low lipid content of 1.35 %i its ash content is slightly higher than normal at 13.1 %. The produced SCP has quite a suitable amino acid profile and among these, the five basic amino acids are found to be in excess of the values given by PAO. Morchella mycelia, which are accepted as a food stuff by PPM in the U.S.A., can be used in our country also to be consumed by humans or as an additive to animal fodder.
Collections