Kemalpaşa bölgesi üzerinde bağ ve kiraz yetiştirilen toprakların fosfor fiksasyon kapasitesi ve bunun toprak özellikleri ile ilişkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
19 ÖZET KEMALPAŞA BÖLGESİ ÜZERİMDE BAG` WE KİRAZ YETİŞTİRİLEN TOPRAKLARIN P FİKSASYON KAPASİTELERİ VE TOPRAK ÖZELLİKLERİ İLE İLİŞKİLERİ Bu araştırma gBniş bir tarım potansiyeline sahip bulunan Kemalpaşa ovası bağ ve kiraz topraklarının fosfor fiksasyon kapasitelerinin saptanması ve'fiksasyona neden olan toprak değerlerinin belirlenmesi amaç edinilmiştir. Amacın sağlanması için Kemalpaşa ovaBi topraklarını temail nitelikte 50 adet toprak örneği 0-25 cm. derinlikten alınmıştır. Toprakların fiziksel ve kimyasal özelliklerini saptamak amacıyla yapı lan analizler Bonucunda; bağ topraklarında pH nın 6.60 ile 7.90. CaCO, 0.12 ile 23.93, Organik madde 1.11 ile 3.82, kiraz topraklarında pH nın 5,90 ile 7,60, CaC03 0,13-17.44, Organik madde 0,93 ile 4,55 arasında değiştiği saptanmıştır. 5 gr. toprak üzerine 50 mi 10 ppm'lik KH`PQ, çözeltisi ilave edilerek 24 aaat çalkalamadan sonra süzükte yapılan P ölçümlerinden yararlanarak hesaplanan P fikaaayon kapasiteleri ise bağ topraklarında 21.6 ile 45.6, kiraz topraklarında ise 23.2 ile 46.4 mg/1D0gr toprak arasında bulumuştur. Kiraz topraklarında fosfor fiksasyonu üzerine % kumun ve toprak tepkimesinin negatif; % milin pozitif ve güvenilir ilişkiler verdiği bulunmuştur. Bağ,/ topraklarında ise toprak öğeleri birbirinin etkilerini perdeleyebilmekte, böylece bu öğelerin etkisi gözlenememektedir. Bu sonuçlara göre, Kemalpaşa ovaaı topraklarında yapılacak gübreleme çalışmaları sırasında fosfor fik- aasyonunu azaltacak önlemlere başvurulması gerektiği ortaya çıkmaktadır. 2G SUMMARY PHOSPHORUS FIXATION CAPACITIES OF KEMALPAŞA REGIDN SOILS AND ITS RELATIONSHIPS WITH THE SOIL CHARACTERISTICS. In this research mark, 50 soil Bamples (0-25 cm depth) were collected from vineyard and cherry plantations situated in Kemalpaşa region of İzmir province and P fixation capacities of samples were determined. The results obtained from the experiments were correlated with some physical and chemical properties of the Boils to evaluated the effect of Boil characteristic on P fixation. The results are as fqllow : 1- P fixation capacities of the Boil samples taken from vineyard and cherry plantations varie betuieen 21.6 - if5,6 and 23,2 - ^6,*t mg P/100 gr respectively. 2- P fixation capacities of cherry plantations soils were cloBely correlated with sand % (r = -Q,3B^x) loam % (r = +0,5<tBxx) and PH (r = -0,631xx) showing particle size and PH importance on P fixation. 3- No effect of soil properties on P fixation was observed in vineyard plantation sails. k- According to the results, phosphorus fixation in regional soils 1b too high. That's why some precautions to decrease P fixation should be taken. Band application and use of granular phosphatic fertilizer might be effective precautions. v
Collections