Zymomonas mobilis NRRL B-14023 bakterisi ile şeker pancarı melası ve kuru üzümden etanol üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-46- 6. ÖZET Araştırmamızda, Zymomonaa mobilis NRRL B-14023 bakterisinin şeker pancarı melasından ve kuru üzümden etanol üretme yeteneğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Birinci substrat olarak kullanılan şeker pancarı melası, içerdiği bazı kolloidal bileşikler ve ağır metaller nedeniyle, ön işlemden geçirilmiştir ve organizmanın bu ortama adaptasyonu sağlanmıştır. Ortam koşulları ile ilgili olarak optimum pH ve sıcaklığı bulmak için yapılan araştırma sonucunda sırasıyla; 5.60 ve 30°G bulunmuştur. Şeker pancarı melasının farklı şeker konsantrasyonlarında, kesikli sistem ile yapılan fermentasyon- larda, şeker konsantrasyonu % 10 olan ortamda % 3.80 etanol oluşmuştur; fermentasyon sonucu harcanan şekerin % 6 olduğu görülmüştür. İkinci substrat olarak kullanılan kuru üzüm için parçalama ve süzme ön işlemi yapıldıktan sonra farklı şeker konsantrasyonları içeren ( % 10, % 15, % 20) fermentasyon ortamları oluştu rulmuş; yapılan kesikli fermentasyonlar sonunda, % 15 şeker konsantrasyonu içeren ortamda % 4.16 etanol üretilmiş ve harcanan şekerin % 9.5 olduğu saptanmıştır. Permentasyonlar 2 İt maksimum kapasiteli Multigen Permen- törde ve serum şişelerinde, birer litre hacimlerde, uygun pH*da (şeker pancarı melası için 5.6; kuru üzüm için 5.0), 30°C,de, 72 saat sürdürülmüştür. -47- 7. SUMMARY In this study, the establisment of alcohol production from sugar beet molasses and dry grape by Zymomonaa mobilis NRRL B- 14023 bacterium, was aimed. Sugar beet molasses, used as first substrate, pretreated because it includes some colloidal compounds and heavy metals and organism was adapted to this medium. At the end of the experiment to obtain the optimum pH and temperature, associated with the conditions of the medium, the results were found 5.60 and 30°C respectively. In the batch-fermentation, in the medium containing 10 % sugar from the different sugar concentration of sugar beet molasses, ethanol production was 3.80 % (v/v), and 6 % of sugar was used at the end of the fermentation. After pretreatment, contain digesting and filtration of dry-grape which is second substrate, fermentation media, contain different sugar concentrations (10 %, 15 %, 20 %), were prepared. At the end of the batch-fermentation 4.16 % (v/v) ethanol were produced in media, contain 15 % sugar and it was determined that 9.5 % sugar was spent. Fermentations carried out in a 2 1. multigen fermentor and in a 1 1. bottle, in appropriate pH (5.6 for sugar beet molasses, and 5.0 for dry-grape) at, 30°C, and for 72 hours.
Collections