Antalya-Korkuteli yöresinde gübresiz ve sulamasız koşullarda yetiştirilen altunbaş kavun çeşidinde bitki besin maddelerinin ve jetasyon süresince değişimleri ve verim ile kaliteye etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 85 - ÖZET Bu araştırma altunbaş kavun çeşidinde bitki besin maddelerinin, vejetas yon, süresince değişimlerini ve kavunda verim ile kalite özelliklerine etkileri ni incelemek amacıyla yapılmıştır» Araştırma Antalya ili Korkuteli ilçesine bağlı Bozova bucağı ile Çtykena- rı köyünde gübresiz ve sulaması z koşullarda, altunbaş kavun çeşidi yetiştiricili ği yapan çeşitli çiftçilere ait tarlalarda yapılmıştır. Bu amaçla yöre toprakla rını temsil edebilecek nitelikte ve üzerinde altunbaş kavun çeşidi yetiştiricili- 2 '' yapılan 8 adet tarla seçilmiştir.8 adet tarlanın 3 ayrı yerine herb iri 100, m ge nişliğinde parseller kurulmuş ve araştırma 24 parselde yapılmıştır. Her parselden aşağıda belirtildiği şekilde örnekler alınmıştır* 1. Ekimle beraber ve hasattan sonra toprak örneği. 2. Vejetasyon süresince fizyolojik değişimin olduğu 3 devrede (ç iç eklenme, meyve tutumu, olum) yaprak ayası ve yaprak sapı örnekleri. 3. Kavun meyvesi örneği. Ekimle beraber ve hesettan sonra alınan toprak örneklerinde bünye, pH, % organik ' madde, % total tuz, kireç, N,P,K,Ca,Mg,Na,Pe,Zn,Cu analizleri yapılmıştır. Vejetasyon süresince 3 devrede alınan yaprak ayası ve yaprak sapı örneklerinde N,P,K,Ca,Mg,Na,Fe,Za,Cu anlizleri yapılmış ve miktarları saptanmıştır. Her parselden elde edilen ürün miktarı ölçülmüştür. Kavun bitkisinin meyvesinde en, boy, kabuk kalınlığı, kabuk sertliği, kabuk rengi, dl- llmlilik,et rengi, et kalınlığı, lif lilik ölçümleri ve pH ile meyvede suda eriye bilir toplam kuru madde miktarı analizleri yapılmıştır. Toprakta- yapılan analizler sonucunda, toprakların büyük çoğunluğunun bün ye, kireç, pH,% total tuz,organikmadde yönünden kavun yetiştiriciliğine uygun ol- olduğu görülmüştür. Vejetasyon süresince 3 devrede yaprak ayasında ve yaprak sapında, bitki besin mad delerinin değişimi incelenmiştir. Buna göre; yaprak ayasında N,P,K,Ha,Zn,Cu çi çeklenişe, Ca meyve tutumu, Mg ve Pe olum devresinde en yüksek seviyede bulunmuş tur, Yaprak ayasında N,P,K,Na,Zn,Cu olum,Ca,Mg,Pe çiçeklenme devresinde en az mik tarda bulunmuştur.Yaprak sapında P,K,Na,Zn,Cu çiçeklenme, N,0a meyve tutumu, Pe mik tarı ise olum devresinde en yüksek düzeyde saptanmıştır.Yaprak sapında N,Ca,Mg,Fe çiçeklerime, P,Zn meyve tutumu, K,Na,Cu olum devresinde en az miktardadır. Toprakta bulunan bitki besin maddeleri ile yaprak ayası ve yaprak sapında bulunan bitki besin maddeleri, verim ve kalite özellikleri arasında korelasyon kat sayısı fc»0.415Xiile 0.84 3** ola®, &5ve%l düzeyde önemli ve güvenilir ilişkiler- ÖÖ - saptanmiştır.Soprakta bulunan Kile meyvede suda eriyebilir toplam kuru madde miktarı arasında r«0.707XX olan istatistik! bakımdan % J düzeyde önemli re gü venilir ilişki bulunmuştur. Yaprak ayası ve yaprak sapında bulunan fi miktarı ile kavun verim ve he- men tüm kalite özellikleri arasında r»0.422 ileO.870 arasında değişen ista>.i ; tistiki bakımdan % 1 düzeyde önemli ve güvenilir ilişkiler bulunmuştur. Yaprak ayası ve yaprak sapında 3 devrede bulunan fosfordan, sadece çiçeklenme dev resinde yaprak ayasında saptanan fosfor ile kavun meyve eti kalınlığı arasında r»0.413xolan % 5 düzeyde güvenilir ilişki gözlenmiştir. Yaprakta saptanan K ile meyve et kalınlığı arasında istatistik! bakımdan % 5 düzeyde güvenilir ilişki bulunmuştur. Yaprakta saptanan Ca ile verim ve kalite özellikleri arasında r=0,508x ile 0.632xx arasında değişen istatistik! bakımdan % 5 ve % 1 düzeyde güvenilir ilişkiler saptanmıştır. Yaprakta saptanan Mg ve Na ile verim ve kalite Özellikleri arasında is- tatistiki bakımdan önemli ve güvenilir ilişkiler bulunamamıştır. Parsellerden elde edilen verim miktarı diğer araştırıcıların bulduğu ve rim miktarına uygunluk arzetmektedir. - 87 - SUMMARY `Seasonal Variations and The Effects of Nutrients on Yield and Guality Characteristics of Sugar Me lon in Antalya-Korkuteli Region.` This research was carried out in order to find the variation of nutrients in the leaf during the vegetation and the effect of nutrients on yield and guality of sugar melon variety ` Altunbaş. ` The investigation was done in sugar melon fields where they grown without fertilizer and irrigation in Antalya-Korkuteli Region. For the aim 8 sugar melon fields were selected which represent the region soils. In each 2 field 3 plots per 100 m were taken and the total number of plots were 24. The samples were taken from each plot as described below: 1- Soil samples: Before sowing and after harvesting. 2- Leaf samples: (leaf blade and petiol) :ln 3 different vegetation period ( flowering, fruitage, ripening) 3- The fruits. Several physical and Qhemioal analyses of soils were made. These are texture, pH,% organic raatter,% total salt, CaCO_tN,P,K,Ca,Mg,NavFe,Zn, and Cu analyses. In the leaf samples;N,P,K,Ca,Mg,Na,Pe,Zn and Cu analyses were made, Yield of sugar melon per plot was also found out. On the other hand in fruits; width, length, thickness, hardness, colour of rind and stripenss,oo- lour, thickness and fiberness; of fruit fresh was measured. pH, total water soluble dry matter in fruits were also determined. According to the analyses of soil samples the fields of this area was found to be suitable for the sugar melon. The variation of the nutrient contents in the leaf samples during 3 different stages (flowering, fruitage, ripening) of vegetation were carried out. According to thisjduring flowering N,P,K,Na,Zn,Cu, during fruitage Ca and during ripening Mg and Pe were found highest in leaf blade. In ad dition to these during ripening N,P,K,Na,Zn,Cu, during flowering Ca,Mg,Pe were found minimum in leaf blade.During flowering; ^ftKfNa,2n,Cu, during- 88 - fruitage N and Qa and during ripening Fe were found highest in petiol. On the other hand during flowering N,CafMg,Pe during fruitage P,Zn and during ripening K,Na,Cu were found minimum also in petiol. A high correlation coefficiend were'found between nutrients in the soil and nutrients in the leaf, yield and guality characteristics of melon. Soil potassium were significantly correlated with total water solub le dry matter at % 1 level (r-O.TO?**). Yield and all of the guality characteristics of fruit were found highly significant with leaf blade and petiol N contents. From phosphorus point of view P in leaf blade by flowering and thick ness of fruit fresh were found significant only. Potassium in leaf and thickness of fruit fresh was significantly correlated at ch 5 level. The amount of Ca in leaf were significantly correlated with yield and with guality characteristics. No significant correlatin were found between Mg and Na contents of leaf and yield and also guality characteristics, of melon. Yields obtained from the plots were in convenience with the yields found by other investigators.
Collections