Saleplerin tohumla üretilmeleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-84- 7-ÖZET Salep, florada doğal olarak yetişen çeşitli türlerin (Orchis Bpp, Ophrys epp.) yumrularından (Corm) elde edilmektedir. Bu `bitkiler her yıl tek bir yumru oluşturmakta ve genç yumru geliştikçe yaşlı yumru yok olmaktadır. Salep yakın zamana kadar değişik preparatları halinde balgam BÖktüriicii veya göğüs yumuşatıcı olarak kullanılmıştır. İçerdiği müsilaj, çocuk ishallerini kesici ve gıda olarak (sütte eritilerek) kullanılmak tadır. Giderek artan Salep tüketimimizin tamamını doğada ki salep bitkilerini sökerek sağlıyoruz. Salebin yetiştiriciliği yapılamadığı için yıllardan beri gerek iç tüketim ve gerekse ihracat amacıyla yapılan BÖküm- ler sonucu nesli gün geçtikçe tükenmektedir. Şimdedin kültüre alınması çalışmaları yapılması gerekmektedir. Bu amaçla bölümümüzde yapılan çalışmada salebin endospremsiz, kahverengi görümünümünde ve l/4 mm. kadar irilikte olan tohumları ile yapılan kültürlerden olumlu sonuç alınmıştır. Kültüre alınmalarından 3 ay sonra, BÜROBCT ve KNUDSON 6, orta mında (KNUBSON C. ortamına 2 mg/lt. I AA katıldı) çok düşük beyaz jeenkt e protocorm oluşumunun başladığı görülmüştür. Bu tarihten 15 gîln sonrada yeşil sürgün gelişimi gözlenmiştir. Tohumları farklı sürelerde kloraklı suda tutma uygulamasının gelişim üzerinde farklı etkileri olmamıştır..?<***.-, 'j`j - W,A t-d^** ?J~5`İJ &mssAm**>* &-y,`'SZ 8BHARI Sahalep is obtained from some Qenera of Family of Orchidaoeae (Such as j Orchis-, Ophrys-, Anacamptie-, Serapi&s) Lumpiee which grows naturally in flora of Turkey. Ab it's known, sahalep is used Mostly as expectorant. The subs tances, which Sahalep includes, also obstructs diarrhoea. Finally it can `be uBed as £ n$:frb4e&t*fixing with the milk. Recently, the consumption of sahalep and exporting `brings the uprooting in high amountB. Because of destroying, it's difficult or im possible to find some kinds of sahalep. From this point of view plant culture must be applied immediately. In our department some experiments done with seeds for this purpose. The seeds have l/4 mm. size and brown color. After three months from the beginning of plant culture, using the method of BURÖEFF and KKUDSON C. ( 2mg/lt. IAA, in the state of stook solution, is added to the chemical composition of HUDSON C.) protocorm phase is obtained which has a white colour. About fifteen days later from the beginning of protocorm a green shoot was observed. On the otherhand, it's observed that, chlorinwater and the time had no effect for growing.
Collections