Saccharomyces cerevisiae ile tek hücre proteini üretimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-47- 6. ÖZET Araştırmamızda peyni yapmanın bîr artık ürünü olan peynir altı suyunu sııbstrat olarak kullanarak Saceharomyces ceresise İle tek hücre proteini üretimi amaçlanmıştır. Peynir altı suyu kullanılmadan önce peynir kalıntıların dan arındırmak için 1.1 atmosfer basınçta İ21°C'de 15 dakika süre ile otoklavda sterilize edilmiş ve diatom toprağından vakumla süzülerek berraklaştırılmıştır, Fermantasyon işlemi inokulumun hazırlanması ve mikrobiyal proteini üretme işlemi olmak üzere iki basamakta gerçekleştirilmiştir, 100 mi 'İlk erlenlere 20 ml peynir altı suyu konularak S cerevisine ile inokule edilmiştir. 72 saatlik inktibasyondan sonra hazırlanan İnokulum ortamı kültür süspansiyonu olarak kullanılmıştır. 50 ml 'lik erlen kaplarına 100 ml peynir altı suyu konularak azot kaynağı olarak 0.45 g (HH, )2S0,f fosfat kaynağı olarak 0.1 g KH2PO4 ilave edilmiştir. Daha önce hazırlanan kültür süspansiyonundan 1 ml bu ortama ilave edilmiş ve sıcaklığı 30°C, hızı 150 devir/dakika olan çalkalaması su banyosunda 72 saat inkübe edilmiştir. inkübaeyondan sonra, erlenlerdeki sıvı, santrifüj edilmiştir. Santrifüj sonucu çöken canlı hücreler toplanarak 40°C' de 48 saatte kurutulmuştur. Kurutulmuş ürünün gram olarak ağırlığı saptanmıştır. Denenen inokulum miktarları içinde en uygun olanı % 1 olduğu görülmüştür. % l 'lik aşılama ile 1.43 g/100 ml verim-48- elde edilmiştir. Kullandığımız azot kaynakları içinde en iyi verim (NH-)2 SO. ile 1.43 g/100 mi olarak elde edilmiştir. Mikrobiyal protein üretim ortamına ilave edilebilecek en iyi besinin yeast ekstrakt olduğu saptanmıştır. % 0.3 g Yeast ekstrakt ilavesi ile verim 1.9 g/100 mi' ye yükselmiştir. En iyi pH derecesinin 5.5 olduğu saptanmış ve bu derecede 1.95 g/100 mi verim elde edilmiştir. Araştırmamızda değişik sıcaklık dereceleri olarak 25» 30, 35°C' ler denenmiştir. Bu sıcaklıkların hepsinde üreme olmakla birlikte en yüksek verim 1.86 g/100 mi ile 30°C,de elde edilmiştir. Çalışmalarımız sonunda elde edilen mikrobiyal kütlenin protein içeriği total azota göre % 34.8 olarak bulunmuştur. .49- 8. SUMMARY The aim of our investigation is, to produce single-cell protein by Saccharomyces cerevigiae using a by-product of cheese industry-cheese whey as a substrate. Before using, cheese whey sterilized in an autoclave, at 1.1 atmosfer, at 121°C, during 15 minutes for purifying from cheese remainders and filtrated from diatom-soil in vacuum for make transparence. The fermentation process realized in two step: The pre paration of inoculum and the production of microbial protein. 20 ml of cheese whey filled in 100 ml. erlenmeyer flasks and inoculated with S. cerevisiae. After incubation for 72 hours, the inoculum medium prepared was used for culture suspen sion. 100 ml. of cheese whey filled in 500 ml erlenmeyer flasks and 0,45 gr. (NR/)?S0. as nitrogen source, 3nd, 0.1 g KHpPO* as phosphate source were added. 1 ml of culture solution pre pared before was added to this medium and incubated in a sha ker, at 30°C, at 150 rpm, for 72 hours,, After incubation, the liquid in erlenmeyers was centri- fugated.The living cells collapsed the result of centrifu- gation was.collected and dried at 40°C, for 43 hours. The weight of dried product was determined as gram. It was seen that 1 % inoculum amount is the most suitable-50- within experimented amounts. The production of 1.43 g/100 ml. was obtained from 1 % inoculum amount. The 'best yield, among used nitrogen sources, was obta ined 1.43 g./100 ml. with (NH.)2SO,. It was established' that yeast extract is the best nut rient to be added the production medium. The yield was increased to 1.9 g./100 ml. with addition of 0.3 g.$ yeast extract. In our investigation 25, 30, 35°C was experimented as different temperature degrees.- While reproduction was achie ved all of the degrees, the maximum yield of 1.86 g./100 ml. was obtained from 30°C. It was determined that the protein content of microbial mass obtained in our experiment is 34.8 %(as a basis of total nitrogen).
Collections