Ceviz (juglans regia L.) çöğürlerinde ksilem özsuyunun akışı ve juglon içeriği üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-19 - ÖZET Bu araştırma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümünde, 1987 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, 1 yıllık Juglans regia L. ceviz çöğürlerinde ilkbahar gelişme periyodu boyunca, ksilem özsu akışı ve bu özsu içinde mevcut olduğu bilinen Juglon bileşiği araştırılmıştır. Bu amaç için, çöğürle rin kesilen gövdelerinden akan özsuları ayrı ayrı toplanarak miktar ölçümleri yapılmış ve özsu örnekleri liyofilize edilerek spektrofoto- metrik okumalarla Juglon konsantrasyonları saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca biyolojik test ile özsu içerisindeki Juglonun tohum çimlenme sine olan engelleyici etkisi araştırılmıştır. Gelişme dönemi başlangıcında, çöğürlerden en fazla özsuyun aktığı daha sonra özsu miktarlarında azalma olduğu, ancak uygulamanın sonunda akışın tamamen kesilmediği gözlenmiştir. Gelişme döneminin ortalarından itibaren seçilen yeni ceviz çöğür lerinin akan özsu miktarlarında bir artış belirlenmiştir. Aşılamadan önce, özsu akışının azaltılması için mutlaka çöğürlerin tepelerinin kesilmesi gereklidir. Kesim işlemi mümkün olduğunca erken dönemde yapılmalıdır. Anacın kesilmesinden 14 gün sonra aşılamaların yapılması mümkün olabilmektedir. Zira 14 günden daha fazla süre ile beklemek akan özsu miktarında önemli bir azalma meydana getirmemektedir. Özsu içerisindeki Juglon konsantrasyonu bu araştırmada belirlene memiş olmasına rağmen yapılan biyolojik bir test ile Juglonun hıyar to humlarının çimlenmesine olan engelleyici etkisi saptanmıştır. - 20 - ZUSAMMENFASSUNG `Untersuchungen liber Blutungssaft und dessen Juglongehalt bei Wal- nuss-Saemlingen (Juglans regia L.)` Die Untersuchungen wurden im Jahre 1987 in der Abteilung für Gar- tenbau der landwirtschaftlichen Fakültaet der Ege-Universitaet durch- geführt. Bei einjaehrigen Walnuss-Saemlingen (Juglans regia L. ), die in der Höhe ca. 70 cm von dem Boden her geschnitten waren, wurde Blutungssaft auf seiner Menge und auf seinem Juglongehalt hin wiederholten Schnitten gesammelten Xylemsaefte wurden für acht verschiedenen Analyseperiode in Mililieter bestimmt. Die Juglonbestimmungen der Saefte wurden Papier chromatographisch und spektraphotometrisch durchgeflihrt. Ausserdem wurde die Keimungshemmung des Xylemsaftes liber die Gurkensamen durch einen biologischen Test-Verfahren untersucht. Es konnte festgestellt werden, dass der herausfliessende Xylemsaft bei geschnittenen Saemlingen am Anfang der Entwicklungsperiode am hbchsten war und dann er wieder rasch abnahm. Aber die Blutung hatte nicht bis Ende der Experimenten völlig aufhört. Bei den Saemlingen, die etwa in der Mitte der Untersuch ungsperi- ode zum ersten Mai zur Blutung geschnitten waren, wurde festgestellt, dass sie noch mehr Xylemsaft als die Saemlinge, die staendig geschnit ten waren, herausfördern. Es konnte die Keimungshemmung der Xylemexudaten Uber die Gurken samen festgestellt werden. Wir konnten zwar den Juglongehalt der Xy lemsaefte quantitativ nicat bestimmen, waehrend wir ihn qualitativ identifizieren konnten. Schlussfolgernd wird die Bedeutung der Ergebnisse für die Walnuss- veredlungen diskutiert.
Collections