Kırmızı deniz yosunlarından agar ekstraksiyonunun koşullarının incelenmesi ve endüstriyel üretime yönelik sistem seçimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
5-4 V `.) ÖZET ı Deniz yosunları uzun yıllardan beri insan ve hay vanlar için yiyecek olarak kullanılmışlardır. Günümüzde, yo sunların birçoğu yalnızca doğrudan yiyecek olarak tüketilmezler. Bazı yosun ekstraktları(Fikokolloidler)d, geniş Çapta yiyecek olarak ve farklı endüstrilerde katkı maddesi olarak kullanılırlar. yosunlardan yapılan yiyecekler Uzakdoğu kültürünün bir parçası olmuştur. Bu ülkeler deniz yosununu artık bilinçli olarak yetiştirmeye başlamış ve başarılı olmuşlardır. Kuru yosunlar % 10-65 oranında fikokolloid( agar, algin, karragenan,furselleran) içerirler. Bu oran iklim, Çevre, yerleşim ve yosunların türlerine göre değişir. Fikokolloidlere talep arttıkça dünyadaki yosun kaynakları daha çok tükenmektedir. Bunu önlemek için yosunların bilinçli bir şekilde yetiştirilmesi ve toplanması gerekir. Ticari olarak ilk fikokolloid ağardır. Agar Linear galaktanın sülfirik asit esteridir. Soğuk suda çözünmez. Sı cak suda çözünür. Bu projede Kırmızı Deniz Yosunlarından Gracılarıa türünden katı-sıvı ekstraks iyonu ile agar üretiminin, eks- traksiyon koşulları incelenmiştir. Sıcaklık, zaman, çözgen miktarı, karıştırma hızı gibi parametrelerden, e kstraksiyondan en yüksek agar verimini sağlayanlar seçilmiştir. Bu seçilen koşullar uygulanarak ekstraks iyonun denge diagramı Çıkartılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda katı, çözgen oranı 1/26 olarak.seçilince, yol, 5 konsantrasyonlu çözelti %96 a- gar kazanımı ile iki kademeli karşıt akımlı şarj tipi eks-55 traksiyon ile elde edilebileceği sonucuna yarılmıştır. Türkiye'de agar tüketim kapasitesi göz önüne alı narak yılda 17 ton agar üretecek bir işletmenin ekstraktör tasarımı yapılmıştır. 56 V.` ) SUMMARY Seaweeds have been U8ed as a food and foodder for a long time. Today most of tnem arenot consumed directly as food. But seaweed extracts (the phycocölloids) are used in a wide variety of foods and feed additives in the different industries. Seaweed foods have become part of Eastern cultures, and seaweed Öultivabion in the eastern word is well established and highly successful. Seaweed contents 10-65 % phycolloids (agar, algin, carra- geenans, f urcelleran) in the dry weight. This percentage varies with climatic, environmental, geographical candtitions and with species of them. As demand for phycocölloids have '?increased, pressure has been put upon the world's seaweed resources, so it has been recassary to controlled culture of seaweed. The first phcocolloid to be commercialized was agar is a sulpiric acid ester of a linear galacton, insoluble in cold, but soluble in hot water. İn this project solid-liduid extraction conditions for red seaweed (Gracilaria> sp`) extraction to produce agar has been studied. Some parameters like temperature, time, amount of solvent, mixing rate were considered to increase yield of agar. By using these selected conditions, some experiments were made to draw edulibrium diagram. It has been concluded that solid to solvent ratio as 1/26, to obtain 1.5 % concantration of solution with 96 % yiel.â of agar at the two stage batch countercurrent extraction,,from the results of calculations. As a considered the consumption of agar in Turkey, the process has been designed to 17 ton/year agar production capacity.
Collections