İkinci ürün ve artıklarının yem değerleri üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 63 - ÖZET Bu çalışma, son yıllarda Ege bölgesinde yetiştiri len ikinci ürün ve artıklarının yeın değerini araştırmak amacıyla düzenlenmiştir. Bu amaçla, araştırmada ikinci ürün olarak fiğ-arpa silajı, yemlik bezelye-fiğ-arpa si lajı, ayçiçeği silajı, sorgum silajı, mısır silajı, iki farklı yerde yetiştirilen kolza silajı (Menemen ve Borno va), fiğ-arpa kuruotu ve ayrıca ikinci ürün artığı olarak mısır samanı ve soya samanı incelenmiştir. Sindirim dene melerinin yapılmasında üç adet kastre edilmiş Sakıa ve üç adet Kıvırcık koçu, rumen sıvısının alınmasında ise bir adet rumen-fistüllü Holstein ineği kullanılmıştır» Sindi rim denemeleri yedi farklı silaj, bir kuruot ve iki farklı saman kullanmak suretiyle klasik metoda göre yapılmıştır» Diğer taraftan, ikinci ürün ve artıklarının çevrile bilir enerji ve net enerji laktasyon içeriklerinin tespiti amacıyla Hohenheim Yem Testi (Gaz Test) kullanılmıştır» Batı Almanya'nın Holıenheim Universitesi'nde geliştirilen bu met od, başlıca kimyasal analizlerden ve in vitro olarak rumen sıvısıyla saptanan gaz oluşumundan yararlanarak yem enerji değerlerinin tahmin edilmesine dayandırılmaktadır.. Bu çalışmada, ayrıca ikinci ürün ve artıklarının makro ele ment (Ca, P, Mg, Ha, K) ve mikro element (Fe, Cu, Zn, Mn) içerikleri de saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular aşağıdaki gibi özetlenmiştir} Araştırmada kolza silajı (Menemen) 'nm gerek sindiri- lebilir besin maddeleri ve gerekse yem değeri bakımından en yüksek değeri gösterdiği bulunmuştur. Nitekim kolza si- lajınm (Menemen) 10.77 M j/kg k.m. çevrilebilir enerji ve 6.50 M j/kg k.m. net enerji laktasyon içerdiği saptanmıştır. Yedi farklı silaj içeririnde en düşük yem değeri ayçiçeği silajında görülmüş ve çevrilebilir enerji içeriği 7»23- Ik - 1-ij/k^ k.w., net enerji laktasyon içerimi 4. 05 Mj/kg k.m. olarak hesaplanmıştır. Diğer silajların yem değeri ise bu iki değer arasında tespit edilmiştir, Fiğ-arpa kuruotunun yem değeri kısmen fiğ-arpa silajına yalcın bulunmuştur. Diğer yandan mısır samanının yem değeri soya samanıyla karşılaştırıldığında daha yüksek bulunmuştur. Netice itibariyle, diğer yem değerlendirme yöntemleriyle karşılaştırıldığında, Holıenheim Yem Testinin yem değerini doğru talimin etmeye imkan tanıdığını söylemek mümkündür. - 65 - SUMI-IARY Researches on feed values of the second crops and their residues. This investigation was set up to find out the feed values of the second crops and their residues grown in IV est -Turkey recently. In the research, as second crops vetch-barley silage, pea- vetch -barley silage, sunflower silage, sorghum silage, maize silage and two rape silages (Menemen and Bornova) and vetch-barley hay, also as second crop residues maize straw and soybean straw were investi gated for this purpose. Three Sakız and three Kıvırcık castrated rams in digestion trials and one rumen- fistula- ted Holstein cow in talcing rumen fluid were used. The digestion trials v/ere carried out according to the conventional method with seven different silages, one hay and two different straws. On the other hand, the Hohenheim Feed Test (Gas Test) has been used for determining the metabolizable energy and net energy lactation contents of the second crops and their residues. This method developed in Hohenheim Univer sity of VJ est -Germany was mainly based on estimation of the energetic feeding values from gas production with rumen fluid in vitro and from chemical analysis. The contents of macro (Ca, P, Mg, Na, K) and micro (Fe, Cu, Zn, Mn) elements of the second crops and their residues were also determined in this s#iidy. The results obtained from this experiment were summarized as below; It has been found that rape silage grov/n in Menemen shows the high erst values in terms of both digestible cru de nutrients and feed values. The metabolizable energy (M»E) and net energy lactation (N2L) contents of the rape- 66 - silage (Menemen) were 10.7? and 6,50 Mj/kg D.M., respec tively. The lowest feed value was observed in sunflower silage within seven different silages. Above mentioned values for sunflower silage were 7.23 and 4»05 Mj/kg D.M.>, respectively. The feed values of the other silages were between these two minimum and maximum values. The feed value of the vetch-barley hay was found nearly close to vetch-barley silage. Besides, the feed values of the mai^e straw were high when compared with soybean straw. From theae results, it is possible to say that the Hohenheim Feed Value Test increases the precision of the prediction of feed values in comporision with other feed evaluation methods»
Collections