Menemen yöresi bağlarının beslenme durumunun toprak ve bitki analizleri ile incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 67 - ÖZET Bu arastırma Menemen ve yöresi bağlarının bitki besin elementleriden N,P,K,Ca ve Mg ile beslenme durumlarını ince lemek ve gelecekte gerçekleştirilecek gübreleme programları na temel teşkil etmek amacı ile yapılmıştır,, Bu amaçla bölgeyi temsil edecek şekilde seçilen 25 ay rı bağdan toprak ve bitki örnekleri alınmıştır. 0-25 ve 25-50 cm olmak üzere 2 ayrı derinlikten alınan toplam 50 adet top rak örneği ile meyve tutumu devresinde bütün yaprak »yaprak ayası ve yaprak sapı olmak üzere 3 farklı şekilde alınan top lam 75 adet bitki örneğinde gerekli fiziksel ve kimyasal ana lizler yapılarak bölge bağlarının beslenme durumları saptan maya çalışılmış, ayrıca toprak ve bitki örneklerinin analiz sonuçları arasında temelde regresyon ve korelasyon analizle rine dayalı değişik ilişkiler aranmış ve bu sayede bağlarda toprak-bitki ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Yöreyi temsilen seçilen bağlardan alman toprak örnek lerinde yapılan fiziksel ve kimyasal analizlerle bağ toprak- larının kum kapsamlarının % 35.60-89.24, % Silt B. 0-53.0, % kil 2.40-27.4, % CaC03 1.29-9.30, eriyebilir total tuz % 0. 030-0. 078 ve toprak reaksiyonlarının da 6.55-8.30 arasın da değiştiği gözlenmiştir. Elde edilen sonuçların değerlendi rilmeleri sonucunda araştırma sahasına giren bağ toprakları nın büyük çoğunluğunun CaC0~, pH, eriyebilir total tuz ve bünye gibi özellikleri yönünden bağ yetiştiriciliğine uygun nitelikte oldukları görülmüştür. Toprak örneklerinde yapılan kimyasal analiz sonucunda bağ topraklarının 0-25 cm derinlikte} % 0.022-0.096 N, 0.01-4.0 ppm P,75-375 pprn K, 6.B9-31.24 m. e/100 g. toprak Ca, 1.40-4.69 m. e/100 g. toprak Mg ; 25-50 cm derinlikte ise % 0.019-0.072 N, 0.01-4.28 ppm P, 75-325 ppm K, 7.24-29.83 m.e./lOO g. toprak Mg kapsadıkları bulunmuştur. Bu sonuçlara göre yapılan değerlendirmelerde bağ topraklarının % 82' sinin N,% 96'sının P, % 84'ünün K ve % 2'sinin de Ca yönünden ye-- 68 - tersiz olduğu, besin elementlerinden N,P ve K'un yüzeyden de rinlere inildikçe azaldığı saptanmıştır. Araştırmada alınan bitki örneklerinin analizleri sonu cunda, bütün yaprak(aya+sap) örneklerinin kuru maddesinde % 3.06-3.85 N, 0.21-0. 34 P, 1.05-1. 87 K, 1.39-2. 58 Ca ve 0.32-0.54 Mg saptanmıştır. Yaprak ayası örneklerinin kuru maddesinde de % 3.29-4.18 N, 0.21-0. 34 P, 1.12-1. 51 K, 1.57-2. 80 Ca, 0.28-0. 45 Mg bulunmuştur. Yaprak sapı örneklerinde ise N % 0.82-1.72, P % 0.14-0. 40, K % 2. 43-4. 42, Ca % 1.16-2.19 ve Mg % 0.41-0.90 arasında değişim göstermektedir. Bu sonuçlara göre balların % 80'ninin P, % 16'sının K yönünden yetersiz, tamamının ise N,Ca ve Mg yönünden yeterli ve yüksek düzeylerde beslendikleri gözlenmiştir. Öte yandan farklı yaprak kısımlarının besin elementi i çerikleri karşılaştırıldığında yaprak ayalarının bütün yaprak ve yaprak saplarından daha yüksek N ve Ca, yaprak saplarının ise bütün yaprak ve yaprak ayalarına nazaran daha yüksek K ve Mg kapsadıkları görülmüştür.Benzer şekilde farklı yaprak kı sımları P içerikleri yönünden incelendiklerinde, P ile iyi bes lenmiş bağlarda yaprak sapı P kapsamlarının yaprak ayalarının- kinden daha yüksek, P ile zayıf beslenmiş bağlarda ise bu duru mun tersi olduğu gözlenmiştir. Toprak ve bitki örneklerinin analizleri ile elde edilen sonuçlar arasında yapılan istatistik! değerlendirmeler sonu- cunda korelasyon katsayıları 0.394 ile 0.972 arasında deği şen önemli ilişkiler elde edilmiştir. Buna göre, Bütün yaprak, yaprak ayası ve yaprak sapı olmak üzere 3 farklı şekilde alınan yaprak kısımlarının N,P,K,Ca ve Mg kap samları arasında yapılan değerlendirmelerde korelasyon katsa yıları 0.470 ile 0.972 arasında değişen önemli ilişkiler, 0-r25 've 25-50 cm olmak üzere 2 farklı derinlikten alınan toprak örneklerinin N,P,K,Ca ve Mg kapsamları arasında yapı lan değerlendirmelerde korelasyon katsayıları 0.768 - 0.936**, Farklı yaprak kısımlarının N,P,K-Ca ve Mg kapsamları- 69 - ile iki toprak derinliğinin NfP,K,Ca ve Mg kapsamları ve. CaCCL, pH,% kum, silt, kil ve alınabilir Ca kapsamları arasın da korelasyon katsayıları 08394 - G.B76 arasında değişen ö- nemli ilişkiler elde edilmiştir. - 70 - SUMMARY The objective of this study was to determine the nutri ent status of the vineyards in Menemen-İzmir, in N,P,K,Ca and Mg contents poift of view. By this way, fertilization programmes in future will thought to be efficient. With this porpuse,25 vineyards representing the region were chosen in order to be sampled. From 0-25 and 25-50 cm dep ths, soil samples were taken. At fruit set, plants were sampled in three different ways as the whole leaf, leaf blade and peti- ol. Physical and chemical properties of both the soil and leaf samples were determined. Regression and correlation statistical programmes were used to the laboratory results in order to determine the soil-plant relationship in the vines. Laboratory results showed that vine soils of the above mentioned region had 35.60-89.24 % sand, 8.0-53.0 % silt, 2.40-27.4 % clay,1.29-9.3 % CaC03, 0.030-0. o7B % total salt. The pH of. these soils changed between 6o55-B830. Evaluations revealed that this region is appropriate and can be under vine cultivation. Chemical analaysis of he soils sampled from 0-25 cm depth showed that the N content changed between 0.022-0.096 %,P between 0.01-4.0 ppm,K between 75-375 ppm,Ca between 6.89-31.24 m.e/100 gr. soiland Mg between 1.40-4.69 m.e/100 gr. soil. In the samples of 25-50 cm depth, these contents changed between 0.019-0.072 %N, 0.01-4.28 pprn P, 75-325 ppm K, 7. 24-29. 83 m.e/ 100 gr. soil Ca, and 0.58-4.69 m.e/100.. Mg. It is concluded that the studied vineyard soils were found indequate 82% in N, 96% in P, 84% in K and 2% in Ca.lt was also determined that N,P, and K contents decreased by the soil depth The dry matter of the leaves which are sampled and ana lysed as a whole contained 3,06-3,85 %N, 0.21-0. 34 %P, 1.05 -1.87 %K, 1.39-2.58 %Ca and 0.32-0.54 %Mg.Smilarly the dry matter of the leaf blades constitued 3.29-4.18 %N, 0.21-- 71 - 0,34 %P, 1.12-1.51 %K, 1.57-2.80 % ca and 0.28-0.45 %Mg. These values for the petiole samples were 0,82-1.72 % for N, 0.14-0.40 % for P, 2. 43-4.42 % for K, 1.16-2.19 % for Ca, 0.41 -0.90 % for Mg. In conclusion results revealed that the studied vines were found inadequate 80% in P, 16% in K and fully adequate in N,Ca and Mg. On the other handfif the leaves Which were sampled in different forms are compared among themselves in plant nutri ent point of view, it was concluded that the leaf blades con tained more N. 'and Ca than the whole leaves and petioles. However »petioles in general contained more K and Mg than whole leaves and leaf blades. Smilarly, when the P contents were ob served, in content in petioles were always found higher than the blades especially in the vineyards where P fertilization is sufficient or vise versa. Laboratory results of the soil and plant samples were statistically evaluated where significant correlations were M MM found with tha coefficients ranging between 0.394 -0.972. In brief, the following results were obtained. N,P,K,Ca and Mg contens of the whole leaf, leaf blade and petiol were determined and the statistically important M MM correlations had cofficients between 0.470 -0.972 The plant nutrient contents of the soil samples taken from two different depths were correlated and cofficients changed between 0.768**-0,936** Also, correlations were determined between the N,P,K,Ca and Mg contens of the different plant samples and soil samples with tha CaC0_,pH, sand, silt, and clay%, available Ca contents M MM having correlation coefficients changing from 0.394 to 0,876.
Collections