Seçilmiş kimi elma çeşitlerinin depolanması sırasında bozulmaya neden olan mikrobiyolojik etmenler üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
- 91 - ÖZET Bu çalışmada, çenitli işlemler görmüş Starking ve Golden Delicious elma çeşitlerinin kontrol örnekleriyle birlikte 1 U da ve Şb90-95 bağıl nemde depolanması süresindeki mikro biyolojik değişimleri ve fungusitler in etkileri araştırıl - mıştır. Bu amaçla ilk iki yıl alınan elma örneklerine farklı fungusitler (`benlate, orthocide çaptan, maneb, ronilan, ba - vistin ve pomarsol) değişik konsantrasyonlarda ($>0.1 - $0.2) uygulanmıştır. Üçüncü yıl, mikrobiyolojik bozulmada önemli oldukları saptanan iki küf izolatı (Penicillium expansum ve üladosporium herbarum) ile model çalışmalar düzenlenmiştir. Bu küflerle inokule edilen Örnekler, yine en etkili fungusitler olarak belirlenen benlate ve orthocide çaptan çözeltilerine daldırılarak 0, 7 ve 15 gün 26°C deki inkübas - yonu takiben depolanmıştır. 15, 30 ve 45.. günlerdeki çürüme çapları ve çürüme oranları belirlenerek sonuçlar istatistik - sel olarak değerlendirilmiştir. Depolama sürecinde bakteri sayımlarında önemli bir değişim gözlenmemiş, ancak küf sayımlarında artış olmuştur. Örnek - lerde başlangıçta 10-10 koloni/g olan küf sayısının yedinci fi i ay sonunda 10 -10 koloni/g a ulaştığı saptanmıştır. Örneklerden izole edilen küfler arasında hakim florayı Penicillium* lar m oluşturduğu, özellikle depolamanın üçüncü ayından sonra sayılarının ortalama $50 oranına ulaştığı gö - rülmüştür. Bunların ise yaklaşık $90 mı P. expansum* un oluşturduğu belirlenmiştir. Cladosporium ($25) ve Alternaria ($10) türleri de sıklıkla izole edilen diğer küflerdir. Cladosporium' lardan C.herbarum ve C. sphaer ospermum en çok, Alternaria türlerinden de A.alternata sıklıkla bulunmuştur.- 92 - Uygulanan altı fungusitten benlate ve orthocide çaptan küf gelişmesini engellemiş, bavistin, maneb ve ronilan ise çok etkili olmamıştır. Pomarsol uygulanan örneklerce küf geliş - mesi kısmen engellenmiş, ancak meyvelerde fungus i t zararlan- maları görülmüştür. Parklı koşullarda uygulanan inokulasyon denemelerinde depo - lama ve inkübasyon süresinin gerek çürüme çapı gerekse çürü me oranı üzerindeki etkisi önemli olmuş, ancak çürüme oranı nisbeten daha az etkilenmiştir. Kullanılan iki fungusit çeşidinden benlate her iki küfe de etkili olurken, orthocide çaptan daha çok Cherbarum' a etkili olmuştur. Fungusit kon - santrasyonları arasındaki fark istatistiksel açıdan genelde önemli bulunmazken, benzer koşullar uygulandığında, P. expan - sum1 la, ü.herbarum1 a nazaran daha yüksek oranda çürüme sap - tanmıştır. Ayrıca Golden Delicious elmalarının, Starking Delicious elmalarına göre depolamaya daha dayanıksız olduk ları görülmüştür. - 93 - SUMMARY Shis study contains the investigation of microbiological changes and effects of fungicides on pretreated Starking and Golden Delicious apples during storage along with the control samples at 1°C and 90-95$ relative humidity. In the first two years samples were treated with various fungicides (benlate, orthocide çaptan, maneb, ronilan, bavistin and pomarsol) at different concentrations (0.1 - 0.2%). In the third year, model storage tests were executed with the two mold isolates (Penicillium expansum and Gladosporium herbarum) which were responsible for the microbiological spoilage. Samples inoculated with these molds were dipped in benlate and orthocide çaptan solutions which had been found to be the most effective fungicides, incubated at 26°C for 0, 7, and 15 days, and stored. Diameter and percentage of decay were determined at the 15-th, 30th, and 45th days of storage and statistically analyzed. Bacterial count did not change essentially during storage. However, mold counts showed increase to a certain degree. It 2 3 was determined that mold counts which were initially 10 -10 colony/g, reached values of 10 -10 colony/g at the end of the seventh month. Among the molds isolated from the samples, Penicillia were the dominant species. Their counts were 50$ of the total flora, especially after the third month of storage. P. expansum formed 90$ of Penicillia. Cladosporium (25$) and Alternaria (10$) app. were the other important molds isolated of which C «herbarum and G. sphaerospermum and A.alternata were the most common species.- 94- - Of the six fungicides used in this study, benlate and ortho- cide çaptan decreased spoilage. However, bavistin, raaneb, and ronilan were not as effective. Pomarsol also decreased spoilage to a certain degree. However, fungicide injury was observed in this case. In the inoculation tests, the effect of incubation and storage period length both on the diameter and percentage of decay was significant. However, the percentage of decay was relatively less effected. Of the two fungicides applied during the tests benlate was effective on both molds. Qrtho - cide çaptan, however, was effective more on G.herbarum. The difference between the two concentrations of fungicides in general was statistically not significant. P.expansum caused relatively more decay than C.herbarum. It was also observed that Golden Delicious apples spoiled more than Starking Delicious apples during storage.
Collections