T.K.V. Köy-Tür Elazığ Tavukçuluk Sanayi A.Ş.`nin teknik yönden incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Son yıllarda yurt düzeyinde yaygınlaşan ve özellikle etlik piliç üretiminde önemli gelişmeler gerçekleştiren T.K.V. Köy-Tür uygulaması ülkemiz açısından ilginç bir örnektir. Civciv, ilaç, yem gibi girdileri üreticilerin işletmelerine kısa vadeli borç yöntemi ile ulaştıran, kesimlik materyali kendi tesislerinde değerlendirerek pazarlayan ve ürüne alım güvence si sağlayan işleyiş biçimi, üretim yapılan işletmeler üzerinde incelenerek bu uygulamanın üreticilere yararları ve zararları ortaya konmak istenmiştir. Araştırma T.K.V. Köy-Tür Elazığ Tavukçuluk Sanayi A.Ş.nın Elazığ`daki bilgi işlem merkezinden sağlanan faal durumdaki 65 adet işletme arasından seçilen 15 tanesinde yapılan gözlem ölçüm ve işletmecilerle yapılan anket sonuçlarının değerlen dirilip analiz edilmesi şeklinde yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular şu şekilde özetlenebilir -T.K.V. Köy-Tür sözleşmeli üretim yaptığı bütün kümeslerde 5 Devre/Yıl üretim yapmaktadır. -T.K.V.'nin üretim yaptığı kümeslerin boyutları ve kümes içi donanımları Literatür ile uyumlu bulunmuştur. -İşletmelerde 23 saat aydınlatma 've serbest yemleme uygulanmak tadır. -T.K.V. Köy-Tür sisteminde farklı sıcaklıklarda farklı yapıda yem kullanılmaktadır. -1 kg. Canlı ağırlık için kullanılan yem miktarı 2.045+0,156 kg olarak hesaplanmıştır. ABSTRACT T.K.V. Köy-TÜr application which has been recently wides pread in the country and realized considerable developments is the broiler chieken production is an interesting example from our country's point of view. From of process which brings the input such as chicken, medicine fodder to the producers enterpirise by a short-therm debt method, which markets the slaughter material byassesing in their own units and which provides the product purchose guarantee is examined on the enterprises where there's a production and advantages and disadvantages of this application are tried to be put 'forward* 15 firms sellected from the 65 active firms supplied from the data processing center of T.K.V. Köy-Tür'in Elazığ were observed and the results of investigation made among the firms were analysed. Results obtained from the researc can generally be summerized as follows: T.K.V. Köy-Tür produce contractually duration of produc tion is 5 period/year. The diementions and incide equipment of poultry-yard are in accord wiht the Literatüre illumination for 23 hours and free foddering are applied In T.K.V. Köy-Tür system fodder in different structure and temperature is used. The ammount of fodder used for l:r<kg of live weight has been found as 2.045+ 0.156 kg in all. poultry-yards.
Collections