İzmir bölgesinde kabuklu ve yumuşakça işleyen işletmelerin işleme teknikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET Bu araştırma İzmir Bölgesinde kabuklu ve yumuşakça işleyen işletmelerin işleme teknikleri ve kapasitelerini ortaya koymak, işleme teknolojisinin gelişmesini engelleyen sorunları saptamak, bunların çözümleri konusunda öneriler getirebilmek amacıyla hazır lanmıştır. Bu amaçla önceki yıllarda değişik kuruluşlarca yapılan araş tırmalarla elde edilen bulgular ışığında aşağıdaki konularla ilgi li olarak işletme yetkilileriyle görüşülmüştür. İzmir Bölgesinde; - Su ürünleri işleme tesislerinin varlığı, sayı ve kapasi teleri, - Kuruluş yerleri ve dağılımları, - İşletmecilik konusunda sağladığı olanaklar, - İşlenen ürünler ve ürünlerin kullanım durumları, - Teknik ve ekonomik sorunları ele alınmıştır. Bu amaçlar İzmir Bölgesinde bulunan ve konuyla ilgili olan 5 işletmeye Ocak-Mayıs 1991 döneminde gidilerek çalışma sürdürül müştür. Su ürünlerini işleme konusunda en büyük sorun bu konuda eğitim olanaklarının ülkemizde yeterli olmayışı ve bilinçli bir işletmecilik yapılamamasıdır. İşletmelerde kalifiye elemanın çok az sayıda bulunmasıda su ürünlerini işleme konusunda bazı olumsuz luklar ortaya koymaktadır. İzmir Bölgesinde faaliyet gösteren işletmecilere ürünün do ğa koşullarına bağlı olarak gelmesi nedeniyle işletmedeki personel sayısı ürünün gelişine göre azaltılıp arttırılmaktadır. İşletmeye gelen ürün hemen işleme alınıp, gerektiğinde soğutma yapılarak iş lenen ürünler ihraç edilmektedir. İç pazarda ise sadece tatil köy lerine, otel, motel ve restorantlara turizm mevsiminde daha sık olmak üzere ürün hazırlanmaktadır. 6. ÖZET Bu araştırma İzmir Bölgesinde kabuklu ve yumuşakça işleyen işletmelerin işleme teknikleri ve kapasitelerini ortaya koymak, işleme teknolojisinin gelişmesini engelleyen sorunları saptamak, bunların çözümleri konusunda öneriler getirebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla önceki yıllarda değişik kuruluşlarca yapılan araş tırmalarla elde edilen bulgular ışığında aşağıdaki konularla ilgili olarak işletme yetkilileriyle görüşülmüştür. İzmir Bölgesinde; - Su ürünleri işleme tesislerinin varlığı, sayı ve kapasiteleri, - Kuruluş yerleri ve dağılımları, - İşletmecilik konusunda sağladığı olanaklar, - İşlenen ürünler ve ürünlerin kullanım durumları, - Teknik ve ekonomik sorunları ele alınmıştır. Bu amaçlar İzmir Bölgesinde bulunan ve konuyla ilgili olan 5 işletmeye Ocak-Mayıs 1991 döneminde gidilerek çalışma sürdürülmüştür. Su ürünlerini işleme konusunda en büyük sorun bu konuda eğitim olanaklarının ülkemizde yeterli olmayışı ve bilinçli bir işletmecilik yapılamamasıdır. İşletmelerde kalifiye elemanın çok az sayıda bulunmasıda su ürünlerini işleme konusunda bazı olumsuzluklar ortaya koymaktadır. İzmir Bölgesinde faaliyet gösteren işletmecilere ürünün doğa koşullarına bağlı olarak gelmesi nedeniyle işletmedeki personel sayısı ürünün gelişine göre azaltılıp arttırılmaktadır. İşletmeye gelen ürün hemen işleme alınıp, gerektiğinde soğutma yapılarak işlenen ürünler ihraç edilmektedir. İç pazarda ise sadece tatil köylerine, otel, motel ve restoranlara turizm mevsiminde daha sık olmak üzere ürün hazırlanmaktadır.
Collections