Sütlerdeki penisilin antibiyotiği kalıntılarının mikrobiyolojik olarak saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
6. ÖZET.?.> Araştırmamızda izmir'de çeşitli marketlerde satılan pastörize sütlerde penisilin antibiyotiği kalıntılarının saptanması ve bu kalıntıların mevsimsel dağılımlarının bulunması amaçlanmıştır. Eu çalışmada 1992 Marx - 1992 Aralık döneminde 350 pastörize süt-örneği AOAC'nin kantitatif disk yöntemi ile, mikrobiyolojik olarak incelenerek penisilin kalıntıları saptanmıştır. Pastörize süt örneklerinden penisilin kalıntısı içeren 22 sütte (56 6.28) saptanan miktarlar tümünde de 0.006 IU/ml penisilin olup, daha yüksek miktarlarda penisilin içeren bir örneğe rastlanmamıştır. % 6.28 oranında olan penisilini! süt örneklerinin aylara göre dağılımları şöyledir: Temmuz, Eylül, Ekim 'de (% 1.42); Ağustosta {% 1.11); Kasım'da (% 0.86) olup, Mart. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında incelenen örneklerde antibiyotiğe rastlanmamıştır. Mevsimsel olarak Yaz ve Sonbahar aylarında sütlerde antibiyotiğe rastlanırken, ilkbahar aylarında rastlanmamıştır. Pastörize sütlerde saptanan penisilin kalıntı miktarları WHO (1969) 'nun kabul ettiği düzeyin altında olmakla birlikte duyarlı kişilerde aşırı duyarlılık reaksiyonlarına yol açabilir. 34 7. SUMMARY In this research, determination and seasonal dispersion of penicillin residues in pasteurised milk marketing in Iamir were aimed. In this study, 350 pasteuriesed milk samples were analy- t-d microbiologically with quantitative disc assay of AOAC for penicillin residues. The penicillin levels all of the twenty-two milk samples contain penicillin residues were 0.006 lU/ml penicillin. Higher amounts of penicillin were didn't found. Monthly percentage of milk samples containing penicillin residues as follows: (1.42 %) in July, Semtember and Novem ber; (1.11 %) in August; and (0.86 %) in November. No one of the milk samples in March, April and May contained anti biotic. As seasonal dispersion, milk samples containing pe nicillin residues were found in Summer and Autumn but didn't found in Spring. Although penicillin residue amounts determined in pastue- rised milks were lower of WHO (1969) levels, hypersensitivite reactions may occur. 35
Collections