Ruminantların beslenmesinde kullanılan bazı yemlerin protein içeriklerinin rumende parçalanabilme özellikleri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, ruminantlarm beslenmesinde kullanılan bazı yemlerin naylon torba tekniğinden yararlanarak ham protein (HP) içeriklerinin rumende etkin parçalanan protein (ERDP) ve parçalanmayan protein (UDP) miktarlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın ilk aşamasında araştırma materyali soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, ayçiçeği tohumu küspesi, buğday kepeği, buğday, arpa, yulaf, mısır, yonca kuruotu, mısır silajı, buğday samanı ve arpa samanının rumende 0, 4, 8, 16, 24 ve 48 saatlik inkübasyon periyotlanndaki HP parçalanabilirlikleri, daha sonrada ERDP ve UDP (1-ERDP) değerleri bulunmuştur. Çalışmanın ikinci aşamasında da elde edilen bulgulardan araştırma materyali yemlerin HP içeriklerinin ERDP ve UDP miktarları hesaplanmıştır. Çalışmanın sonucunda, araştırma materyali küspeler, tahıllar ve buğday kepeği ile kaba yemlerin HP içeriklerinin sırasıyla, 309.0-454.7, 104.1-149 ve 45.1-169.2 g/kgKM arasında, rumenden geçiş hızıVI katsayılarına göre değişen ERDP miktarlarının 179.0-325.0, 133.7-55.6 ve 16.3-139.8 g/kgKM, UDP miktarlannın 45.8-221.8, 11.6-48.5 ve 22.1- 51.6 arasında değiştiği bulunmuştur. Elde edilen bu bulgulardan da UDP (by-pass protein) miktarları en yüksek olan yemler küspelerden soya küspesi, tahıllar ve buğday kepeğinden mısır, kaba yemlerden de yonca kuruotu olduğu görülmüştür. Anahtar sözcükler; Protein parçalanabilirliği, Naylon torba tekniği, rumen, kaba yemler, yoğun yemler This research was conducted to investigate effective rumen degradable protein (ERDP) and undegradable protein (UDP) amounts of crude protein (CP) contents of some feeds used in ruminant nutrition by nylon bag tecnique. It was found, firstly crude protein degradability for 4, 8, 16, 24 and 48 h in the rumen, and then ERDP and UDP values of research materials which is soya bean meal, sunflower seed meal, cotton seed meal, wheat scurf; wheat, barley, oats, maize alfalfa, maize silage, wheat straw and barley straw at the first step. İt was calculated ERDP and UDP (1-ERDP) amounts of these feeds at the second step. At the end of the working, it was found crude protein contents between 309.0-454.7, 104.1-149 ve 45.1-169.2 g/kg DM, ERDP amounts between, 179.0-325.0, 133.7-55.6 ve 16.3-139.8 g/kg DM, UDP amounts between, 45.8-221.8, 11.6-48.5 ve 22.1-51.6 g/kg DM, respestively according to the rumen fractional outflow rate for protein sources, grainsvnı and a wheat scurf and forages. These showed that UDP (by-pass protein ) were the highest levels in soya bean meal from protein sources, in maize from grains and a wheat scurf, in alfalfa from forages. Key words : protein degradability, nylon bag tecnique, rumen, forages, concenterates
Collections