Şeftali (Prunus persica L.) bahçelerinin beslenme düzeyi ve ağır metal içeriklerinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma şeftali yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Selçuk-Belevi-Davutlar ve Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli bölgelerinde gerçekleştirilmiştir. Sanayileşme, yazlık siteler ve otoyolların yoğun olduğu bu bölgelerde yetiştirilen şeftali bitkisindeki ağır metal içeriklerinin durumunun araştırılması, bitkide oluşan zararların saptanması amaçlanmış ve bu nedenle toprak, yaprak ve meyve örneklerinde ağır metal analizleri yapılmıştır. Aynca bu örneklerde toprak fiziksel ve kimyasal özellikleri ile yaprak ve meyve örneklerinin besin element miktarları da yapılan analizlerle saptanmış ve bunların ağır metallerle olan ilişkileri incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda topraklarda herhangi bir Cd, ve Pb toksitesi gözlenmezken, Selçuk-Belevi-Davutlar bölgesindeki toprakların Co içeriklerinin sınır düzeyde ve bu bölgedeki toprakların Cr içeriklerinin ise bazı bahçelerde yüksek konsantrasyonlarda olduğu saptanmıştır. Yaprak örneklerinde ise herhangi bir Cd kirliliği bulunmazken, Co ve Pb her iki bölgede de yüksek konsantrasyonlarda bulunmuştur. Yapraklardaki Cr ise Selçuk-Belevi-Davutlar bölgesinin tamamında yüksek konsantrasyonlarda saplanırken, Kemalpaşa-Turgutlu- Salihli bölgesindeki 2 bahçe (7 ve 10 nolu bahçeler) dışında yüksekVI konsantrasyonlarda belirlenmiştir. Meyve örneklerindeki Cd ve Pb'un toksik konsantrasyonlarda olduğu da saptanmıştır. Bulunan bu sonuçlara göre Selçuk-Belevi-Davutlar bölgesinin Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli bölgesine oranla ağır metallerce daha fazla düzeyde kontaminasyona uğradığı da saptanmıştır. The study was conducted in Selçuk-Belevi-Davutlar and Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli regions in western parts of Turkey where intensive peach cultivation is realised. Industrialisation, summer seats and intensive network of motor ways present in these regions generally threaten the agricultural crops. With this retention, peach, in under taken to be examined in terms of heavy metal contamination if any. Soil, leaf and fruits were sampled to fulfil the objective. Moreover, soil physical and chemical properties, fruit and leaf mineral elements were correlated with their heavy metal contents Results showed no soil Cd and Pb toxicities in the study areas. However, in Selçuk-Belevi-Davutlar some of the examined plantations had critical levels of soil Co while some having above the threshold values. Results related to leaf revealed no Cd contamination. On the other hand, higher Co and Pb concentrations were assayed. Leaf Cr was generally high in both of the study areas excluding 7 and 10 numbered orchards in Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli region. Cd and Pb in the peach fruits were determined toxic concentrations. According to the findings, itvra is concluded that heavy metal concentrations were generally higher in Selçuk-Belevi-Davutlar region.
Collections