2-phenoxyethanol`ün farklı sıcaklık ve konsantrasyonlarda çipura (sparus aurata, L) balıkları üzerindeki anestezik etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
V ÖZET 2-PHEN0XYETHAN0U ÜN FARKLI SICAKLIK VE KONSANTRASYONLARDA ÇİPURA {Sparus aurata, L.,) BALIKLARI ÜZERİNDEKİ ANESTEZİK ETKİSİ TERZİOGLU, Elif Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Şahin SAKA Ağustos 2001, 37 Sayfa Bu çalışmada, son yıllarda yetiştiriciliğine büyük önem verilen ve ekonomik bir tür olan çipura (Sparus aurata, L.) üzerinde farklı sıcaklık ve dozajlarda 2-phenoxyethanol (2-PE)' ün anestezik etkisi çalışılmıştır. Denemeler 180 adet çipura (min. 90 gr, maks. 110 gr) üzerinde ve doğal deniz suyu sıcaklığında (A grubu: 13.5-14.5 °C; B grubu: 23.5-24.5 °C) gerçekleştirilmiştir. Balıkların uygun indüksiyon ve iyileşme zamanları değişik dozajlarda (0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8 ve 0.9 ml/lt) tespit edilmiştir. 2-PE' ün artan konsantrasyonlarında tüm balıkların indüksiyon zamanları giderek azalmış, iyileşme zamanları iseVI artmıştır. Her bir dozajda indüksiyon sırasında bireyler arasında önemli farklılıklar meydana gelmiştir. A deneme grubunda ilk iki dozajın (0.2 ve 0.3 ml/lt) birbirleri ve diğer tüm dozajlarla arasındaki değişim önemli bulunmasına rağmen (p<0.05), 0.4, 0.5, 0.6 ve 0.7 ml/lt uygulanan dozajlar arasında önemli farklılıklar tespit edilmemiştir (p>0.05, Duncan Çoklu Genişlik Testi). B deneme grubunda ise 0.2 ve 0.3ml/lt uygulanan dozajların birbirleri arasında değişim görülmezken (p>0.05), diğer tüm dozajlarla aralarındaki değişim önemli bulunmuştur (p<0.05, Duncan Çoklu Genişlik Testi). Anahtar sözcükler: Çipura, Anestezi, 2-Phenoxyethanol. VII ABSTRACT ANAESTHETIC EFFECTS WITH DIFFERENT TEMPERATURES AND CONCENTRATIONS OF 2- PHENOXYETHANOL (2-PE) ON THE GILTHEAD SEA BREAM (Sparus aurata, L.) TERZİO?LU, Elif MSc in Civil Eng. Superviser Assoc. Prof. Dr. Şahin SAKA August 2001, 37 pages In this study, different anesthetic effects with different temperatures and concentrations of 2-Phenoxyethanol (2-PE) were studied on the gilthead sea bream (Sparus aurata, L) which is the one of the main species of fish culture and in the last few years. The experiments have used a total of 180 gilthead sea bream (min. 90 g, max. 110 g) were carried out in natural sea temperatures (experimental groups A: 13.5- 14.5°C; experimental groups B: 23.5-24.5°C). Induction and recovery times of all fishes were estimated at nine different dosage levels (0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5, 0.6, 0.7, 0.8 and 0.9 ml/It). Induction time of all fishes decreased with increasing concentrations of 2-PE but recovery time gradually increased.VIII In experimental groups A, although the variation between recovery times of first two dosage levels (0.2 and 0.3 ml/It) was found very significantly (p<0.05), in the other dosage levels (0.4, 0.5, 0.6 and 0.7 ml/It) the variation was not estimated very important (p<0.05, Duncan's Multiple Range Tests). In experimental groups B, while the differences among 0.2 and 0.3 ml/It were not significantly (p>0.05), the difference with the first two dosage between all the others were determined significantly (p<0.05, Duncan's Multiple Range Tests). Key Words: Gilthead sea bream, Anaesthesia, 2-Phenoxyethanol.
Collections