Çekirdeksiz üzümlerde okratoksin A üreticisi küflerin dağılımı üzerine nem ve sıcaklığın etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET ÇEKİRDEKSİZ ÜZÜMLERDE OKRATOKSİN A ÜRETİCİSİ KÜFLERİN DAĞDLIMI ÜZERİNE NEM VE SICAKLIĞIN ETKİLERİNİN ARAŞTD3ILMASI PAZARBAŞI, KAP, Selda Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Rengin ELTEM Ağustos 2002,188 sayfa Bu araştırmada, İzmir ve Manisa illerindeki çeşitli çekirdeksiz üzüm bağlarının potansiyel okratoksijenik küf florasının araştırılması ve bu bağlarda tespit edilmiş olan nem ve sıcaklığın küf gelişimine olan etkisinin ortaya konması amacı ile 2000 yılında 5 bağdan toprak, farklı dönemlerde yaş üzüm örnekleri ile kuru üzüm örnekleri alınmıştır. Bu örneklerden toplam 423 küf izolatı elde edilmiştir. Bu izolatlann identifikasyonu sonucu 51 farklı tür ve varyete saptanmıştır. Tür bakımından en zengin cinsler sırasıyla Aspergillus ( 24 tür), Penicillium (20 tür), CladosporiumÇL tür), Alternaria(l tür), TrichodermaQ. tür), RhizopusÇl tür)'dür. Ayrıca Mucor, Fusarium ve Chrysosporium genus seviyesinde tayin edilmiştir. İdentifiye edilen türlerin içerisinden toplam 12 türün potansiyel okratoksijenik küf olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca incelenen bağlarda örneklerin toplandığı dönemlere ait nem ve sıcaklık değerleri saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: çekirdeksiz kuru üzüm, okratoksijenik küfler, izolasyon, identifîkasyon, nem ve sıcaklık vn ABSTRACT SEARCHING THE AFFECTS OF MOISTURE AND TEMPERATURE ON THE OCCURENCE OF OCHRATOXIN A PRODUCING MOLDS ON RAISINS PAZARBAŞI, KAP, Selda Msc in Biology Supervisor: Prof Dr. Rengin ELTEM August 2002,188 pages In this study, the samples of soil, grapes and Sultanas from 5 different vineyards found in the provinces; İzmir and Manisa were taken at different periods in 2000 in purpose of searching the potential ochratoxigenic mold flora and presenting the affect of moisture and temperature on the growing of molds, detected from these areas. From these samples totally 423 isolates were obtained. After identification of these isolates, 51 different species and varieties were detected. With respect to species, the most abundant found genera as followed; Aspergillus ( 24 species), Penicillium (20 species), Cladosporium{/ species), Alternaria{/ species), Trichoderma(l species), RhizopusÇl species), Mucor, Fusarium and Chysosporium. Among the molds identified, 12 species were found to be potential ochratoxigenic molds. In addition the moisture and temperature values of the sampling terms in the studied vineyards were detected. Keywords: sultana, ochratoxigenic molds, isolation, identification, moisture and temperature
Collections