İzmir Körfezi`nde (Ege denizi) dağılım gisteren kolyoz`un (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) yaş ve büyüme özellikleri ile beslenme rejimi üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET İZMİR KÖRFEZÎ'NDE (EGE DENİZİ) DAĞILIM GÖSTEREN KOLYOZ'UN (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) YAŞ VE BÜYÜME ÖZELLİKLERİ İLE BESLENME REJİMİ ÜZERİNE ARAŞTHIMALAR BAYHAN, Bahar Doktora Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Savaş MATER Eylül 2003, 258 sayfa Bu çalışmada, İzmir Körfezi'nde dağılım gösteren kolyoz balığı {Scomber japonicus Houttuyn, 1 782) 'na ait boy, ağırlık, yaş, büyüme, üreme ve beslenme özelliklerini belirlemek amacıyla, Kasım 1997 - Aralık 1998 tarihleri arasında, Güzelbahçe balıkçılarından temin edilen toplam 520 adet balık örneği incelenmiştir. İncelenen örneklerden 244 adeti dişi, 276 adeti ise erkek bireylerden oluşmaktadır. Dişi ve erkek bireylerde minimum ve maksimum çatal boy değerleri sırasıyla: 13.00 - 27.20 cm ve 12.50 - 26.40 cm iken, yine dişi ve erkek bireylerde minimum ve maksimum ağırlık değerleri sırasıyla: 20.93 - 229.44 g ve 18.15 - 220.75 g olarak tespit edilmiştir. Dişi ve erkek bireyler için hesaplanan boy-ağırlık ilişkisi denklemleri sırasıyla; W = 0.0032 * L 34146 ve W = 0.0033 * L 33m olarak bulunmuştur. Otolit okumaları sonucunda, dişi ve erkek kolyoz bireyleri için minimum I ve maksimum IV yaş grubu belirlenmiştir. BalıklardaVI büyümenin matematiksel bir ifadesi olan von Bertalanffy büyüme eşitlikleri dişi bireyler için: L» = 27.15 cm, k = 0.200, to = -0.475; erkek bireyler için ise: L» = 29.64 cm, k = 0.232, to = -0.388 olarak hesaplanmıştır. Türün üreme periyodunun belirlenmesi amacı ile hesaplanan aylık gonadosomatik indeks (GSI) sonuçlan, kolyozun Mayıs - Temmuz aylan arasında ürediğini göstermektedir. Kolyozun beslenme rejimini tespit etmek amacı ile açılan midelerden çıkan besin gruplarının, bulunuş frekansı (% F), sayısal miktar (% N) ve ağırlık (% W) değerleri ile hesaplanan nispi önemlilik indeks (IRI) sonuçlarına göre, dişi bireyler: Mysidacea, Isopoda, Balık yumurta ve larvası ile Copepoda gruplarını ; erkek bireyler ise : Mysidacea, Balık yumurta ve larvası, Isopoda ve Thaliacea gruplarım tercih etmektedirler. Kondisyon faktörü değerleri dişi bireylerde K = 1.135 ve erkek bireylerde K = 1.008 olarak hesaplanmışlar. Bu iki değerin `1` fazla olması, kolyoz balıklarında alman besinlerin oldukça yüksek bir oranda ete dönüştüğünü göstermektedir. Anahtar kelimeler: Scomber japonicus, Yaş, Büyüme, Üreme ve Beslenme vn ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE AGE AND GROWTH CHARACTERISTICS AND FEEDING HABITS OF THE CHUB MACKEREL (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) DISTRD3UTING IN IZMIR BAY (AEGEAN SEA) BAYHAN, Bahar Supervisor: Prof. Dr. Savaş MATER September 2003, pages 258 In this study, a total of 520 chub mackerel (Scomber japonicus Houttuyn, 1782) obtained from local fishermen of Güzelbahçe between November 1997 and December 1998 was examined, in order to determine length, weight, age, growth, reproduction and feeding characteristics of the species distributed in Izmir Bay. The examined sample includes 244 female and 276 male specimens. The fork length range for females and males was 13.00- 27.20 cm and 12.50 - 26.40 cm, respectively; and the weight range for females and males was 20.93-229.44 g and 18.15-220.75 g, respectively. The length-weight relationships computed for female and male specimens was respectively as; W = 0.0032 * L 3*4146 and W = 0.0033 *L3'3988. The minimum and maximum ages determined based on otolith readings for females and males ranged from I to IV. The computed von Bertalanffy growth parameters was : Loo = 27.15 cm, k = 0.200,vm to = -0.475 for females; and L* = 29.64 cm, k = 0.232, to = -0.388 for males. The monthly GSI values computed in order to determine the spawning period of the species revealed that, chub mackerel inhabiting Izmir Bay spawns between May and July. ' Prey groups were identified from stomach contents, in order to determine feeding habits of chub mackerel. According to index of relative importance (IRI) values computed from frequency of occurrence (F%), nunjerical (N%) and gravimetric (W%) values, females consumed Mysidacea, Işopoda, Fish eggs and larvae, and Copepoda, whereas, males consumed Mysidacea, Fish eggs and larvae, Isopoda and Thaliacea. The condition factor values estimated for females was K=1.135 and K=1.008 for males. The computed values of K over `1` indicates that, chub mackerel converts its consumed food into meat in high proportion. Key words: Scomber japonicus, Age, Growth, Reproduction and Feeding.
Collections