Gıda kökenli Bacillus cereus strainlerinin bakteriyosin üretme kapasitelerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET GIDA KÖKENLİ Bacillus cereus STRAİNLERİNİN BAKTERİYOSİN ÜRETME KAPASİTELERİNİN ARAŞTIRILMASI ELİÇEVİK, Şebnem Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Füsun UÇAR Mart 2003, 118 sayfa Bu çalışmada, gıdadan izole edilmiş 25 adet Bacillus cereus strainjnin serein olarak adlandırılan bakteriyosini üretme kapasiteleri araştırılmış ve bu stramler arasında çapraz antagonistik aktivitelerin taraması gerçekleştirilmiştir. Yapılan denemeler sonucunda, serein'e durgunluk figandaki hücrelerin kültür filtratlannda saptanmış ve sadece S strain önemli düzeyde antimikrobiyal aküvite sergilemiştir. Serein preparasyonlarının sıcaklığa kısmen dirençli oldukları ve bir proteaz olan kimotripsin ile hidrolize uğradıkları bulunmuştur. Ancak, serein preparasyonlarının antimikrobiyal aktivitelerini organik çözgenlere karşı dirençli olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, bu preparasyonlarının + 4 *C'de 1 ay depolamanın ardından biyolojik aktivitelerim korudukları ve - 20 'C'de 3 ay sonunda ise biyolojik aktivitelerini kaybettikleri gösterilmiştir. Serein'in dar bir inhibisyon spektrumuna sahip ve molekül ağırlığının Sodyum Dodesü Sülfat- Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE) sonucu yaklaşık 9 kiloDalton (kDa) olduğu saptanmıştır. Anahtar sözcükler: Bakteriyosin, serein üretimi, Bacillus cereus, SDS - PAGE vn ABSTRACT DETECTION OF BACTERIOCIN PRODUCTION CAPASITCES XN FOOD-BORNE Bacillus cereus STRAINS ELİCE VİK, Şebnem Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Füsun UÇAR March 2003, 118 pages Id. this study, the abilities of 25 Bacillus cereus strains isolated from foods to produce the bacteriocin, here called cerein, were studied and screening of cross-antagonistic activities among these strains was made. As the result of the experiments made, cerein is detected in the culture supernatants of stationary - phase cells and only five strains were shown the antimicrobial activity significantly. It is found that cerein preparations are partially stable to heat and hydrolyzed by protease chymotrypsin. However, it is Observed that the antimicrobial activities of cerein preparations are insensitive to organic solvents. Also, it is shown that they retain their biological activities after storage for a month at + 4 `C and that they lose their biological activities after storage for 3 months at - 20 *C. It is determined that cerein has a narrow inhibitory spectrum, and its molecular weight is determined to be about 9 kiloDalton (kDa) by Sodium Dodecyl Sulfate-Polyacrylamide Gel Electrophoresis (SDS - PAGE). Keywords: Bacteriocin, cerein production, Bacillus cereus, SDS - PAGE
Collections