İzmir`de piyasada açıkta satışa sunulan çeşitli gıdaların Staphylococcus aureus`un toksinleri açısından incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET İZMİR'DE PİYASADA AÇIKTA SATIŞA SUNULAN ÇEŞİTLİ GIDALARIN Staphylococcus aureus' UN TOKSİNLERİ AÇISINDAN İNCELENMESİ ÖS, Fatma Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi :Prof. Dr. İsmail KARABOZ Haziran 2003, 54 sayfa Bu çalışmada İzmir' de açıkta satışa sunulan peynir, kıyma, kremalı pasta ve etlerin Staphylococcus aureus açısından kalitelerini ortaya koymak amacıyla 45 farklı örnekte S. aureus sayımı,Stafilokok sayımı, Aerobik Mezofilik Toplam Bakteri sayımı ve S.aureus'un enterotoksinlerinin aranması yapılmıştır. İzolasyon aşamasında Baird-Parker Agar ( BPA ) ve Plate-Count Agar ( PCA ) besiyerleri kullanılmıştır. Örneklerin BPA'da S. aureus sayıları <lxl02- >3,0xl06 cfu/g, Stafılokok sayılan <lxl02- >3,0xl06 cfu/g ve Aerobik Mezofilik Toplam Bakteri sayılan PCA'da l,3xl04- >3,0xl07 cfu/g arasında değişmektedir. Örneklerden S. aureus değeri en yüksek olan 12'si seçilerek, Lateks Aglütinasyon kiti olan set-RPLA ile S. aureus enterotoksini A, B, C, D aranması yapılmıştır ve hepsinde negatif sonuç elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre incelenen kremalı pasta ve peynir örneklerinin S.aureus açısından kalitesinin yüksek olduğu, kıyma ve et örneklerinin S.aureus açısından kalitesinin düşük olduğu görülmüştür. Seçilen tüm örneklerde gıda zehirlenmesi riski içermemektedir.. Anahtar sözcükler: Staphylococcus aureus, enterotoksin, gıda. VII ABSTRACT SEARCHING TOXINS OF Staphylococcus aureus ON VARIOUS FOODS SOLD OPEN IN IZMIR ÖS, Fatma MsC in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Ismail KARABOZ June 2003, 54 pages In this study, in 45 different samples, the enumeration of the S.aureus, Staphylococ and the Aerobik Mezofilik Bacteria, the S. aureus detection and the search for enterotoxins of the S.aureus were made in order to demonstrate the S.aureus quality of cheese, minced meat, cream cake and meat that are sold open in İzmir. The Baird-Parker Agar ( BPA ) and the Plate-Count Agar ( PCA ) have been used for isolation. S.aureus counts of samples on BPA ranged from <lxl02 to >3,0xl0 6 cfu/g, Staphylococ counts on BPA ranged from <lxl02 to >3,0xl0 6 cfu/g and the counts on PCA ranged from l,3xl04 to >3,0xl07 cfu/g. After selecting the 12 samples having the highest values in all, S.aureus enterotoxin A, B, C, D were detected by using the Lateks Aglutination test kit set -RPLA and in all the results have been negative. According to the results, It was observed that the S.aureus qualities of the examined cream cake and cheese are at high levels, and on the other sight the S.aureus qualities of the examined minced meat and meat are at low levels. Key words: Staphylococcus aureus, enterotoxins, nutrition
Collections