İzmir yöresinde yetiştirilen ceviz çeşitleri ile yağlarının bileşimleri üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
V ÖZET Yapılan çalışmada, İzmir ve çevresinde yetiştirilen ceviz örneklerinin nem, protein ve yağ içerikleri belirlenmiştir. Elde edilen ceviz yağlarında yağ asitleri bileşimi, trigliserit ve tokoferol nicelikleri kromatografik yöntemlerle saptanmıştır. Dokuz çeşit ceviz örneğinde %65,55-69,79 yağ, %15,60-18,30 protein, %3,35-6,16 nem bulunmuştur. Ceviz yağlarının yağ asitleri niceliklerinin (% alan olarak) palmitik asit (C16:0) %5,67-7,42, palmitooleik asit (C16:l) %0,05-0,10, stearik asit (C18:0) %2,39-3,56, oleik asit (C18:l) %13,16-29,01, linoleik asit (C18:2) %51,26-63,74, linolenik asit (C18:3) % 10,90-14,47 arasmda değiştiği bulunmuştur. Ceviz yağlarının trigliserit değişimleri de şöyledir: LLLn 12,74- 17,92, LLL 21,06-30,27, OLnL 3,59-7,84, PLnL 2,82-4,67, LOL 14,13- 18,46, PLL 6,03-14,17, LOO 3,88-12,43, PLO+PLP 5,99-7,65, OOO 0,63-7,05, POO 1,12-2,71, POP 1,05-1,38. Elde edilen ceviz yağlarında toplam tokoferolün 15,59-38,32 mg/100g arasmda değiştiği saptanmıştır. a-Tokoferol 0,69-1,55 mg/lOOg, y-tokoferol 13,14-35,56 mg/100g, 8-tokoferol 1,22-3,11 mg/100g arasında değişim göstermiştir. Anahtar sözcükler: Ceviz, yağ, tokoferol, yağ asitleri, trigliserit. VII ABSTRACT Protein, moisture and oil content of walnut samples obtained from Izmir region were determined. Fatty acid, triacylglycerol and tocopherol composition of walnut oil were determined by chromatography. Walnut samples showed protein content in the range of 15,60-18,30%, moisture 3,35-6,16% and oil 65,55-69,79% were respectively. Fatty acids and triacylglycerols from walnut oil were identified. Walnut oils showed palmitic acid content in the range of (as area%) 5,67- 7,42 palmitoleic acid 0,10-0,05, stearic acid 2,39-3,56, oleic acid 13,16- 29,01, linoleic acid 51,26-63,74, linolenic acid 10,90-14,47 were respectively. Triacylglycerol composition of walnut oil samples showed LLLn content in the range of (as %) 12,74-17,92, LLL 21,06-30,27, OLnL 3,59-7,84, PLnL 2,82-4,67, LOL 14,13-18,46, PLL 6,03-14,17, LOL 14,13-18,46, PLL 6,03-14,17, LOO 3,88-12,43, PLO+PLP 5,99- 7,65, OOO 0,63-7,05, POO 1,12-271, POP 1,05-1,38 were respectively. The amounts of a (alpha), y (gama), 8 (delta) and total tocopherols ranged respectively from 0,69 to 1,55, 13,14 to 35,56, 1,22 to 3,11 and 15,59 to 38,32 (mg/100g). Keywords: Walnut, oil, tocopherol, fatty acids, triacylglycerol.
Collections