Kışlık ikinci ürün olarak tahıl+baklagil karışımlarından yararlanma olanakları üzerinde bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET KIŞLIK İKİNCİ ÜRÜN OLARAK TAHIL + BAKLAGİL KARIŞIMLARINDAN YARARLANMA OLANAKLARI ÜZERİNDE BİR ARAŞTTRMA CEVHERİ, Abdul Cenap Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU Mart, 2004, 155 sayfa Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünde Akdeniz iklim koşullan altındaki Bornova deneme tarlalarında 20( 2003 yıllarında iki farklı deneme (hasıl ve silaj) yürütülmüştür. I İki denemede farklı ekim oranlan (hasıl denemesi; %60 baklagil %40 tahıl, silaj denemesi, %60 tahıl + %40 baklagil) kullanılmış Çalışmada, ekim tekniklerinin (aynı sıra ve farklı sıra) altı deği baklagil yembitkisinin (Koca fiğ, Sakız bakla, Yembezelyesi, ı Fİğ, Mürdümük) tritikale ile oluşturduğu karışımlarındaki verim ile ilgili bazı özellikler (botanik kompozisyon, hasıl verim kuru madde oranı ve verimi, ham protein ve kül oranı verimi, s: ph'sı, silaj kum madde içerikleri ve flieg puanı) üzerind etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızın yürütüldüğü ekolojik koşullarda farklı sıralı ekilecek Adi fiğ + tritikale ile sakız bakla + tritikale karışımları hasıl üretimi amacıyla önerilmesi gerektiği sonucuna varılmış Silajlık materyal üretimi amaçlandığında; karışım ürününde daha baklagil içeren Yem Bezelyesi + tritikale karışımının ve yapılarında diğer baklagilleren daha çok karbonhidrat içeren Sal Bakla ve koca fiğin tritikale ile yaptığı karışımlarının önerilebileciği kanaatına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: baklagil ve tahıl karışmları, ekim teknikleri V ABSTRACT AN INVESTIGATION ON BENEFIT POSSIBILITIES FROM LEGUME-CEREAL MIXTURES AS WINTER SECOND CROP CEVHERİ, Abdul Cenap Ph. D. In Field Crops Department Superviser : Prof. Dr. Rıza AVCIO?LU Mart, 2004, 155 pages Two different field studies (herbage and silage) were conducted at Bornova experimental fields of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ege University under Mediterranean climatic conditions between 2001-2003. Different rate of mixtures (herbage; legume 60 % + cereal 40 % and silage; legume 40 % + cereal 60 %) were imposed in both experiments. Aim of the study was to determine the effects of sowing techniques (seeding in to the same or different rows) and six different legumes (Vicia narbonensis, Vicia faba var. major, Pisum arvense, Vicia sativa, Lathyrus sativus) + triticale mixtures on the yield and some other related characteristics (botanical composition, herbage yield, contents and yields of dry matter, crude protein and crude ash, silage pH and dry matter, flieg score). It was concluded that Vicia sativa + triticale and Vicia faba -Hriticale mixtures sown in to the same should be suggested for herbage production under the ecological conditions of experimental area. Pisum arvense + triticale mixture with a limited rate of legume in botanical composition or Vicia faba + triticale and Vicia narbonensis + triticale mixtures, containing relatively more carbonhydrat than others, should also be suggested. Keywords: legume and cereal mixtures, sowing techniques.
Collections