İzmir ilinde satılan dondurmaların mikrobiyolojik kalitesinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
V ÖZET Son yıllarda hızla gelişen endüstrisi ile dondurma, her çeşit gelir seviyesinden ve yaştan insanların beğeni ile tükettikleri bir süt ürünü haline gelmiştir. Dondurmanın bileşimce zengin olan yapısı gerekli hijyenik önlemlerin alınmaması ve teknolojiye uygun üretim yapılmaması sonucunda patojen bakterilerin rahatlıkla gelişebildiği bir ortam haline dönüşebilmekte ve bu patojen bakteriler son derece önemli rahatsızlıkların ve hastalıkların kaynağı olabilmektedirler. Bu tezde; İzmir ilinin çeşitli semtlerinde tüketime sunulan dondurmalar, Yersinia, Listeria, Staphylococcus aureus, Salmonella ve Shigella, Escherichia coli, Brucella, Klebsiella pneumonia ile maya ve küf varlığı yönünden araştırılmış ve İzmir ilinin çeşitli semtlerinde üretilen dondurmaların mikrobiyolojik kalite açısından farkları belirlenmek istenilmiştir. Araştırma sonucunda; İzmir ilinde üretilen dondurmaların mikrobiyolojik özellikleri araştırılmış, farklı dondurma cinsleri ve dondurma kaşıklarının durduğu kaplardaki su örnekleri patojen mikroorganizma kontaminasyonu açısından incelenmiştir. Anahtar sözcükler : Dondurma, Patojen bakteriler, Sağlık VII ABSTRACT In recent years with the rapidly developing industry, ice cream has become a milk product being consumed by individuals from various income levels and age groups. When necessary hygienic precautions are not practiced and production consistent with technology is not made, the nature of the ice cream which is rich in constituents may transform into a media in which pathogenic bacteria easily develop, as a result, these pathogenic bacteria may become a source for extremely significant diseases and disorders. In this thesis, the ice creams forwarded to consumption in various quarters of Izmir province were investigated in regards to presence of Yersinia, Listeria, Staphylococcus aureus, Salmonella ve Shigella, Escherichia coli, Brucella, Klebsiella pneumonia as well as yeast and mold; and it was intended to determine the microbiological quality differences among ice cream produced in various quarters of Izmir. As a result of the research; microbiological characteristics of ice creams produced in various quarters of Izmir were investigated and various types of ice creams and water samples taken from receptacles where scoops were placed were inspected for pathogenic microorganism contamination. Key Words: Ice cream, pathogenic bacteria, health.
Collections