Bazı bitkisel çayların in vitro koşullarda antidiyabetik etkilerinin, toplam antioksidan aktivitelerinin ve toplam fenolik madde içeriklerinin saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, diyabet hastalığının tedavisinde halk arasında geleneksel olarak sıklıkla kullanılan bazı bitkisel çayların glukoz difüzyonu üzerine antidiyabetik etkileri in vitro yöntemle araştırılmıştır. Çalışmada kullanılan bitkisel çaylardan hiç biri glukoz difüzyonu üzerinde antidiyabetik etki göstermemiştir. Bitkisel çayların toplam fenolik madde (TFM) miktarlarını belirlemek için Folin-Ciocalteu's phenol yöntemi kullanılmış ve çaylar TFM içeriklerine göre yeşil çay> nane çayı>kekik çayı>siyah çay>relax çayı>pelin otu çayı>böğürtlen kökü çayı>adaçayı>hibisküs çiçeği çayı>zeytin yaprağı çayı şeklinde sıralanmıştır. Çayların antioksidan aktiviteleri ise EC50 değerlerine göre değerlendirilmiş ve yeşil çay>nane çayı>siyah çay>kekik çayı>relax çayı>pelin otu çayı>hibisküs çiçeği çayı>zeytin yaprağı çayı> adaçayı> böğürtlen kökü çayı şeklinde sıralanmıştır. Bazı bitkisel çaylara halk arasında yaygın olarak uygulanan limon, tomurcuk çay, bergamot, karanfil ve tarçın gibi ilavelerin, çayların antioksidan aktiviteleri üzerinde antagonistik etki yarattığı belirlenmiştir. Anahtar sözcükler: bitkisel çaylar, diyabet, antidiyabetik, hiperglisemi, glukoz difüzyonu, antioksidan aktivite, fenolik bileşikler In this research, some herbal teas, traditionally used in the treatment of diabetes, have been studied for their antidiabetic effects on glucose diffusion in vitro. None of the herbal teas showed antidiabetic effect on glucose diffusion. Total phenol content of herbal teas were analysed by Folin-Ciocalteu's procedure. Teas were arranged in the order of green tea>mint tea>thyme tea>black tea>relax tea>absinthium tea>blackberry root tea>sage tea> hibiscus flower tea>olive leaf tea according to their total phenol contents. Total antioxidant activities of herbal teas were determined by using DPPH radical. Teas were listed in the following order: green tea>mint tea>thyme tea>relax tea>artemisia tea>hibiscus flower tea>olive leaf tea>sage tea>blackberry root tea according to EC50. It was determined that adding flavouring substances such as lemon, tomurcuk tea, bergamot, clove and cinnamon, which are in common, to some of herbal teas resulted in antagonistic effects on total antioxidant activities of teas. Keywords: herbal tea, diabetes, antidiabetic, hyperglycemia, glucose diffusion, antioxidant activity, phenolic compounds
Collections