Capparis bitkisinde mirosinaz-glikosinolat sisteminin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
V ÖZET CAPPARÎS BİTKİSİNDE MİROSİNAZ-GLİKOSİNOLAT SİSTEMİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZKUR, Özden Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Filiz ÖZDEMİR Aralık 2005, 62 Sayfa Bu çalışmada, Türkiye'de doğal olarak yetişen Capparls spinosa ve Capparis ovata bitkilerindeki `Glikosinolat-Mirosinaz sistemini` incelemeyi amaçladık. Birçok biyolojik aktiviteyi etkileyen Glikosinolat-Mirosinaz sistemi çok sayıda bitkide, mantarda ve herbivor böcekte bulunur. Capparis bitkileri, tohumdan, gövde ve yaprak eksplantlanndan aseptik koşullarda ve MS besi ortamında doku kültürü tekniği ile yetiştirildi. Yaprak ve tohumların intakt glikosinolat içerikleri HPLC'de izokratik koşullarda mobil faz olarak 0.2 M Amonyum sülfat içeren Cıg kolonunda (250 x 4.6 mm 5 um) ayrıldı, 229 nm'de pikler tespit edildi. Tohumdaki intakt glikosinolat içeriği yapraktakilerle karşılaştırıldığında daha yüksek miktarda bulundu. Ayrıca, Capparis ovata ve Capparis spinosa'ya oranla daha fazla glikoiberin, sinigrin ve glikokestrolin içerdiği tespit edildi. Yapraktaki glikosinolat analizlerinde glikoiberin,VI sinigrin ve glikokeurisin en belirgin olarak gözlenen ve miktarları fazla olan pikler olarak saptandı. Anahtar Sözcükler: Capparis spinosa, Capparis ovata, çimlenme, doku kültürü, HPLC VII ABSTRACT INVESTIGATION OF GLUCOSINOLATE-MYROSINASE SYSTEM IN CAPPARIS PLANTS ÖZKUR, Özden Msc in Biology Department Supervisor: Prof. Dr. Filiz ÖZDEMÎR December 2005, 62 pages In this study, we aimed to investigate `Glucosinolate-Myrosinase System`, on Capparis spinosa and Capparis ovata plants, which are naturally grown in Turkey. Glucosinolate-Myrosinase System is present in several plants, fungus and herbivore insects which also affects several biological activities. Capparis plants were grown using seed, stem and leaf explants by tissue culture technique under aseptic conditions on MS medium (modified). Intact glucosinolate contents of seeds and leaves were separated by HPLC under isocratic conditions, on a Cig column (250 x 4.6 mm 5 um), 0.2 M Ammonium sulphate as mobil phase, peaks were detected at 229 nm. Intact glicosinolate levels were higher on seeds as compared to leaves. In addition, Capparis ovata contained more glucoiberine, sinigrine and glucochestroline than that of Capparis spinosa. On leafVIII glucosinolate analysis glucoiberin, sinigrin and glucoerucin displaced the most visable and the largest peaks. Keywords: Capparis spinosa, Capparis ovata, germination, tissue culture, HPLC
Collections