Bazı baklagil ve tahıl karışımlarının hasıl verimi ile silaj kalitesi üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV ÖZET BAZI BAKLAGİL VE TAHIL KARIŞIMLARININ HASIL VERİMİ İLE SİLAJ KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR DEĞİRMENCİ, Reşat Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU Şubat, 2005, 146 sayfa Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünün Akdeniz iklim koşullan altındaki Bornova deneme tarlalarında 2001- 2003 yıllarında iki farklı deneme (hasıl ve silaj) yürütülmüştür. Her iki denemede farklı ekim oranlan (hasıl denemesi; %60 baklagil + %40 tahıl, silaj denemesi, %60 tahıl + %40 baklagil) kullanılmıştır. Çalışmada, ekim tekniklerinin (aynı sıra ve farklı sıra) altı değişik baklagil yembitkisinin (Yonca, Acem Üçgülü, İskenderiye Üçgülü, Adi Mürdümük, Kıbns Mürdümüğü) Arpa ile oluşturduğu kanşımlardaki verim ve verim ile ilgili bazı özellikler (botanik kompozisyon, hasıl verimi, kuru madde oram ve verimi, ham protein oranı ve verimi, silaj pH'sı, silaj kuru madde içerikleri ve Flieg fuanı) üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmamızın yürütüldüğü ekolojik koşullarda farklı sıralara ekilecek Kıbns Mürdümüğü + Arpa ile Adi Mürdümük + Arpa karışımlarının hasıl üretimi amacıyla önerilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Silajlık materyal üretimi amaçlandığında; karışım ürününde daha az baklagil içeren İskenderiye Üçgülü + Arpa karışımının veya Acem Üçgülü + Arpa karışımlarının önerilebileceği kanaatına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: baklagil ve tahıl karışımları, ekim teknikleri V ABSTRACT INVESTIGATIONS ON HERBAGE YIELD AND SILAGE QUALITY OF SOME LEGUMES AND CEREAL MIXTURES DE?İRMENCİ, Reşat Ph. D. In Field Crops Department Superviser : Prof. Dr. Rıza AVCIOGLU February, 2005, 146 pages Two different field studies (herbage and silage) were conducted at Bornova experimental fields of Department of Field Crops, Faculty of Agriculture, Ege University under Mediterranean climatic conditions between 2001-2003. Different rate of mixtures (herbage; legume 60 % + cereal 40 % and silage; legume 40 % + cereal 60 %) were imposed in both experiments. Aim of the study was to determine the effects of sowing techniques (seeding in to the same or different rows) and six different legumes (Medicago sativa, Trifolium resupinatum, Trifolium alexandrinum, Lathyrus sativus, Lathyrus ochrus) + Hordewn vulgare mixtures on the yield and some other related characteristics (botanical composition, herbage yield, contents and yields of dry matter, crude protein and silage pH and dry matter, Flieg score). It was concluded that Lathyrus ochrus + Hordewn vulgare and Lathyrus sativus + Hordewn vulgare mixtures sown in to the same should be suggested for herbage production under the ecological conditions of experimental area. Trifolium alexandrinum + Hordewn vulgare mixture with a limited rate of legume in botanical composition or Trifolium resupinatum + Hordewn vulgare mixture should also be suggested. Keywords: legume and cereal mixtures, sowing techniques.
Collections