Çipura (Sparus aurata L., 1758) ve Levrek (Dicentrarchus labrax L., 1758) beslemesinde yağ asitlerinin büyüme üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çalışma kapsamında Çipura (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarının beslenmesinde yağ asitlerinin büyüme üzerine etkileri konusunda literatür araştırması yapılmıştır. Büyümede farklılık yaratmayacak oranda balık yağının bitkisel kaynaklarla ikame edilmesi ile aynı zamanda balıketi yağ asidi profili de değişmektedir. Çipura ve Levrekte balık yağı kısmen bitkisel yağ kaynakları ile ikame edilebilmektedir. Daha fazla oranlarda ve uzun süreli beslemelerde büyümede düşüşler olmuştur. Bitkisel yağlarla yapılan besleme sonrasında balık dokusu yağ asidi kompozisyonunun rejenere edilmesi amacıyla sadece balık yağı ile yapılan beslemeler sonucunda bazı yağ asitlerinin belli bir düzeye kadar yenilendiği, tam bir geri dönüş olmadığı görülmüştür. Yem yağ asidi kompozisyonundaki dengesizlikler balıkta bağışıklık sistemini etkilemekte ve stres dayanıklılığını değiştirebilmektedir. The literature for the effects of fatty acids on the growth of Seabream (Sparus aurata) and Seabass (Dicentrarchus labrax) will be searched in this study scope. The substitution of fish oil by vegetable oils without effecting growth and feed utilization alter the fatty acid profile of the fillet. Fish oil could be partially substituted by vegetable oils in diets for marine species, being this substitution resulted in good feed utilization and maintenance of fish health, since imbalances in dietary fatty acids may alter the immunological status and stress resistance in fish. Feeding dietary vegetable oils at higher ratio and/or for a long period significantly reduced growth and may affect humoral and cellular immunology.
Collections