Levrek balığının farklı yöntemlerle kurutma kinetiğinin incelenmesi
dc.contributor.advisor | Tuğrul, Nurcan | |
dc.contributor.author | Alkan, Bahtinur Sezin | |
dc.date.accessioned | 2020-12-29T09:15:19Z | |
dc.date.available | 2020-12-29T09:15:19Z | |
dc.date.submitted | 2019 | |
dc.date.issued | 2020-01-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/379790 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, farklı kurutma metotları ile levrek balığı dilimleri kurutularak kurutma kinetiği incelenmiş ve doğrusal olmayan regresyon analizine göre kurutma davranışını en iyi ifade eden modeller belirlenmiştir. Levrek balığı dilimlerinin mikrodalga fırın ve vakum etüvünde kurutulması sonucu, farklı güç ve sıcaklık değerlerindeki kuruma süreleri, efektif difüzyon katsayıları ve aktivasyon enerjileri hesaplanmıştır.Yapılan yüksek lisans tez çalışması sonucunda; mikrodalga fırında kurutma ile kuruma süresinin çok daha kısa olduğu ve efektif difüzyon katsayılarının daha yüksek olduğu gözlenmiştir. Mikrodalga fırında çalışılan tüm güç değerleri için en uygun kurutma modeli Midilli olur iken vakum etüvünde için yapılan analizler tek bir modelin seçilemeyeceğini göstermiştir. | |
dc.description.abstract | In this study, the drying kinetics of seabasss lices were investigated by using different drying methods and based on non-linear regression analyses, optimum drying model which describe drying behaviour was determined. Drying times, effective diffusion coefficients andactivation were calculated as a result of drying seabasss lices in microwave oven at different powers and vacuum oven at different temperatures.As a result of the MSc. thesis, it is observed that drying time was much shorter and effective diffusion coefficients were higher in microwave drying. While the most suitable model for microwave oven is Midilli, the regression analysis showed that a single method can not be selected for vacuum oven. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Kimya Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Chemical Engineering | en_US |
dc.title | Levrek balığının farklı yöntemlerle kurutma kinetiğinin incelenmesi | |
dc.title.alternative | Investigation of drying kinetics of seabass with different methods | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-01-21 | |
dc.contributor.department | Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 10279172 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 603833 | |
dc.description.pages | 77 | |
dc.publisher.discipline | Kimya Mühendisliği Bilim Dalı |