Isparta yöresinde yetiştirilen bazı asma çeşitlerinin yaprak fenolik bileşiklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Günümüzde üzerinde en fazla durulan konuların başında, sağlıklı yaşamı destekleyen, antioksidan maddelerce zengin gıdalarla beslenme gelmektedir. Antimikrobiyal etkileri nedeniyle çok çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan fenolik bileşikler sağlıklı yaşamı destekleyici etkiye sahiptirler. Bu nedenle fenolik bileşik içeriği yüksek asma çeşitlerinden ilaç, gıda takviyesi ve kozmetik gibi alanlarda değerlendirilmek üzere elde edilecek ekstraksiyonların üretimi sağlık ve ekonomi açısından büyük önem taşımaktadır. Asma yapraklarının fenolik maddelerce zengin oldukları bilinmektedir. Buna karşın asma yapraklarının yeterince değerlendirilemediği ve büyük oranda atık olarak görüldüğü de bir gerçektir. Bu tez, Isparta yöresinde yetiştirilen Burdur Dimriti, Siyah Gemre, Razakı ve Tilki Kuyruğu üzüm çeşitlerine ait yaprakların fenolik içeriğinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüş ve asma yapraklarında toplam fenolik, toplam flavanol ve fenolik bileşikler belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, asma yapraklarında fenolik içeriğin çeşitlere göre değişen miktarlarda olduğu tespit edilmiştir. Çeşitler arasında toplam fenolik madde miktarı 3.25 -7.38 mg g-1 CE, toplam flavanol miktarı ise 67.66 ve 120.24 mg g-1 CE olarak belirlenmiştir. Tezde asma yapraklarında tespit edilen gallik asit, kateşin, epikateşin, kafeik asit, klorogenik asit, ferulik asit, rutin, kuersetin, p-kumarik asitin çeşitlere göre değişim gösterdikleri saptanmıştır. One of the most emphasized issues of recent years is consumption of nutritionally rich foods having high antioxidant substances that support healthy life. Due to their antimicrobial effects, phenolic compounds used in the treatment of a wide range of diseases have a health-promoting effect. For this reason, the production of extracts from grapevine varieties having high phenolic compounds that are used in medicine, food supplements and cosmetics is of great importance for health and economy. Grapevine leaves are known to be rich in phenolic compounds. On the other hand, it is a fact that the grapevine leaves are not used efficiently and are considered as waste. Phenolic compounds of Burdur Dimriti, Siyah Gemre, Razakı and Tilki Kuyruğu varieties grown in Isparta province were determined in leaves collected after post-harvest. Results showed that phenolic compound of leaves varied among grapevine varieties. Total phenolic content varied between 3.25-7.38 mg g-1 CE and total flavanol amount varied between 67.66 and 120.24 mg g-1 CE. Results showed that gallic acid, catechin, epicatechin, caffeic acid, chlorogenic acid, ferulic acid, rutin, quarsetin, p-coumaric acid in grapevine leaves varied among varieties.
Collections