Balık yemlerinde pirina ve pirina yağı kullanımı üzerine araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ticaretin oldukça zorlaştığı ve rekabet piyasasının zirveye ulaştığı bir dönemde maliyet düşürücü her türlü çalışma girişimcilerin en büyük hedefi haline gelmiştir. Su ürünleri yetiştiriciliğinde de toplam maliyetin %60-70'ini yem giderleri oluşturmaktadır. Yem yapımında en çok kullanılan hammadde olan balık unu, özellikle doğal stoklarının azalması ve yurt dışından getirilmek durumunda olması dolayısıyla yüksek fiyatlara ulaşmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, balık yemlerinde alternatif yem hammaddelerinin kullanımı konusu üzerinde durulması gereken bir hal almıştır. Bu araştırmada zeytin ve zeytinyağı prosesi esnasında yan ürün olarak meydana gelen pirina ve pirina yağının alternatif besin kaynağı olarak yem formülasyonlarına eklenmesi ile balık beslemede kullanılabilirliliği araştırılmıştır. Sonuç olarak balık yemi sanayisine yeni bir hammadde kazandırılmasıyla birlikte ülke ekonomisine katma değer sağlanması hedeflenmektedir. It has become the greatest target for the entrepreneurs to try to reduce the costs in this period which has made the trade considerably hard and the rivalry in the market has reached to the top. In aquaculture, also, the expenses of feed form the sixty-seventy percent of the total cost. The fishmeal, which is used most in the production of feed, has reached to the unreasonable prices since the natural stocks have decreased and needed to be imported from abroad. Thus, it has become vital to look for alternative feed ingredients in fishmeals. In this study, it has been studied that olive pomace and olive pomace oil, which occurs a by-product during olive and olive oil production, supplements to fish feed formulation as an alternative feedstuff and using in fish feding. In conclusion, it is targeted to supply a new feedstuff for fish feed industry as well as financial supplementation to national economy.
Collections