Açık tarla koşullarında sivri biber (Capsicum annuum L.) yetiştiriciliğinde aşının, verim ve meyve kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu tez çalışması Solanaceae familyasına ait biberin (Capsicum annuum L.) açıkta yetiştiriciliğinde aşının verim ve kaliteye etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Çalışma 2017 yılında açık tarla koşullarında nemin düşük, sıcaklığın yüksek olduğu yaz aylarında Isparta ili koşullarında gerçekleştirilmiştir. Araştırmada aşı kalemi olarak Efil F1 ticari biber çeşidi, anaç olarak ise Güçlü F1 ticari biber çeşitdi kullanılmıştır. Çalışmada kontrol olarak aşısız kalem (Efil F1), aşının etkisini berteraf etmek için kalemin kendi üzerine kendisinin aşılanması (Efil F1/Efil F1) ve anacın etkisini saptamak için anaç üzerine kalem aşılayarak (Efil F1/Güçlü F1) deneme deseni 4 tekerürlü olarak oluşturulmuştur.Çalışmada, bitki yaş ve kuru ağırlığı, bitkilerin gövde çapları, bitki yüksekliği, erkencilik, bitki başına verim, meyve çapı, meyvenin sap uzunluğu, meyve körüklülüğü, meyve eti kalınlığı ve meyve ağırlığı gibi parametreler incelenmiştir. Deneme verilerine göre; toplam verim, meyve eti kalınlığı, meyve ağırlığı ve gövde çapı aşılamadan etkilenmiştir. Verim açısından Efil F1/Güçlü F1 aşılı biber kombinasyonu kontrol bitkilerinden %12 daha verimli bulunmuştur. Bu grubu Efil F1/Efil F1 kendi üzerine aşılı olan aşı kombinasyonu takip etmiştir. En düşük verim ise aşısız Efil F1 grubu olmuştur. Sonuç olarak biberde aşılama ve anaç kullanımı verimi pozitif yönde etkilendiği ayrıca nitelikli anaç kullanımının sadece hastalık ve zararlı dayanımlarını değil aynı zamanda verim ve kaliteyi de olumlu yönde etkilediği söylenebilir. The aim of this study was to determine the effect of vaccine on the yield and quality of open-breed peppers (Capsicum annuum L.) belonging to Solanaceae family.The study was carried out in 2017 under the conditions of low-temperature, high temperature Isparta province in open field conditions. Efil F1 commercial pepper varieties were used as inoculant and F1 cultivated pepper varieties as rootstocks.In this study, plant age and dry weight, body diameter of plants, plant height, earliness, yield per plant, fruit diameter, stem length of fruit, fruit bellows, fruit thickness and fruit weight parameters were examined. As a result of these investigations, no statistical significance was found. But there are differences between the findings.As a result, total yield, fruit thickness, fruit weight and trunk diameter were affected by vaccination. In terms of yield, the combination of Efil F1 / Strong F1 vaccine with pepper was found to be 12% more efficient than control plants. This group was followed by the combination of Efil F1 / Efil F1 vaccine. The lowest yield was Efil F1 group to the theoretical result.
Collections