Emet (Kütahya) yöresinde etnobotanik bir çalışma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma 2019 Ocak-Mayıs tarihleri arasında Kütahya'nın Emet ilçesi sınırları içerisinde gerçekleştirilmiştir. İlçe sınırları içerisinde yapılan arazi araştırmaları ve o bölgede yaşayan yerel halk ile yapılan söyleşiler ile doğal yayılış gösteren etnobotanik özellikleri bulunan 16 tür ve 20 örnek tespit edilmiştir. Bu türlerin 11 tanesi gıda alanında, 7 tanesi çay elde edilmesinde, 2 tanesi kozmetik alanında 2 tanesi baharat ürünlerinde kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu ürünlerinin hangi alanlarda kullanımını tespit etmeye yönelik olarak Emet ilçe köy ve beldelerinde bu ürünleri bilen, tanıyan, yapan ve ürünleri ekonomik olarak değerlendiren 45 kişi ile söyleşi çalışmaları gerçekleşmiştir. Bunun yanı sıra Emet Orman İşletme Müdürlüğü, Tarım İlçe Müdürlüğü ve HAYKOOP Kütahya Bölge Birliği'nden ürünlerin florası ve bölgenin ekolojik özellikleri hakkında sözlü bilgi alınmıştır. This study awsper for med between January-May 2019 with in the boundaries of Emet district of Kütahya. In here, 16 species and 20 samples with natural distribution and ethnobotanical properties were determined withland surveys conducted with in the boundaries of the district and the interviews with the local people living in that region. It has been determined that 11 of these speciesare used in food field, 7 in tea production, 2 in cosmeticarea and 2 in spice products. Todetermine the areas in which the seproductsare used, in Emet's villages and towns, 25 interviews were conducted with 45 people who knew, knew, made and evaluated the product seconomically. Also, oral in formation a bout the flora of the products and ecological characteristics of theregion has been obtained from Emet Forestry Directorate, Agriculture District Directorate and HAYKOOP Kütahya Region Union.
Collections