Now showing items 1-15 of 15

    • Balkabağı suyu üretim teknolojisinin geliştirilmesi 

      Kaya, Dilek (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Latince adı Cucurbita moschata olan balkabagı, yaklasık 10.000 yıldır üretilen bir tarımürünüdür. Ilıman iklimlerde yetisen bir meyve olup ilk olarak Amerika'da yetistirilmis dahasonraları Asya ve Avrupa'da da ...
    • Değişik kıvam verici maddelerin meyveli içeceklerin viskoziteleri üzerine etkileri 

      Kayran, Seda (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Günümüzde bilim ve teknolojiye koşut olarak tüketicilerin yeni gıda ürünlerine olan taleplerini artırmaktadır. Ayrıca halen pazarlanmakta olan ürünlerin de duyusal özelliklerinin düzeyinin artırılması önem kazanmaktadır. ...
    • Gazlı içeceklerde karbondioksit absropsiyon kapasitesinin artırılmasının incelenmesi 

      Nigar, Sevilay (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu tezde, gazlı içeceklerin üretim aşamaları, üretim teknolojileri ve içerikleri ayrıntılı olarakaçıklanmıştır. Gazlı içecek içerisinde bulunan, karbondioksit, şeker, asitler, su, aromalar verenklendiriciler gibi maddelerin ...
    • Gıda sanayiinde süperkritik ekstraksiyon ve uygulama alanları 

      Ünal, Murat (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Bu çalışmada, Süperkritik Ekstraksiyonun yeni bir uygulama alam olarak fındıkta yağ düzeyinin düşürülmesi, deneysel çalışma konusu olarak seçilmiştir. Gıda sanayiinde gelişen teknolojiye paralel olarak yeni yöntemler ...
    • Hurma suyu üretim teknolojosinin geliştirilmesi 

      Güven, Yasemin (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-05)
      Latincede Phoenix dactylifera olarak geçen hurma, insanoğlunun tarımını yaptığı bilinen en köklü tarım ürünlerinden biridir. Orta Doğu ülkelerinin çöl bölgelerinde yetişen bir meyve olup, yöre insanı için ekonomik ve sosyal ...
    • Ispanağın modifiye atmosferde ambalajlama tekniği ile muhafazası ve matematiksel modellenmesi 

      Yavuzdoğan, Burç (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Gıda maddelerinin dayanma sürelerini artırmak: amacıyla modifiye atmosferde ambalajlama tekniği son zamanlarda önemli ölçüde uygulama alanı bulmuştur. Bu çalışmada, ıspanağın düşük sıcaklıklarda (0 ve 5°C) modifiye atmosferde ...
    • Kadife çiçeğinden (Tagetes L.) ekstraksiyon yöntemi ile Lutein üretimi 

      Eren, Sevinç (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Bu çalışmada, doğal bir gıda boyası olan luteinin, kadife çiçeğinden değişik ekstraksiyon ve saflaştırma yöntemleri denenerek, yüksek saflıkta ve verimde üretimi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda san renkli Tagetes ...
    • Keçiboynuzundan sıvı şeker üretimi 

      Şenay, Funda (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalışmanın amacı, keçiboynuzundan sıvı şeker üretebilmek için optimum ekstraksiyon ve durultma koşullarının belirlenmesidir.Hammadde olarak Denizli ili Çal ilçesinde bulunan Konfrut Meyve Suyu üretim tesisleri tarafından ...
    • Kırmızı biberlerde aflatoksin niceliğinin ozonla azaltılması 

      İnan, Fatma (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Kırmızı biber ülkemizde yetiştirilen ve Türkiye ekonomisi için büyük önemi olan ürünlerin başında gelmektedir. Halk sağlığı ve ihracatımız için kırmızı biberin mutojenik ve toksik açıdan güvenli üretimi gerekmektedir. ...
    • Maydanoz ve dereotunun kurutulması ve kuruma karakteristiklerinin incelenmesi 

      Teymur, Nurcan (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bir tarım ülkesi olan Türkiye, önemli bir sebze ve meyve üretim potansiyeline sahiptir. Bol miktarda üretilen bu meyve ve sebzeleri saklama yöntemlerinden birisi de, güneşte ve yapay kurutucularda kurutmaktır. Maydanoz ve ...
    • Meyveli içeceklerde kıvam arttırıcıların kullanımı 

      Yavuz, Işik (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Her geçen gün gelişen Gıda Sektörü ve tüketicinin artan talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilme gerekliliği, meyveli içecek sektöründe de ürün ve üretim kalitesini geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Bu zorunluluk, ...
    • Ozon uygulamasıyla patulin giderilmesi 

      Akgül, İlker (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Her geçen gön gelişen meyve suyu sektörü ve artan elma suyu ihracatı, bu sektörde urun ve üretim kalitesini geliştirmeyi zorunlu kılmaktadır. Halk sağlığı ve ihracatımız için elma ürünlerinin toksik açıdan güvenli ...
    • Üzüm ve Kahramanmaraş biberinin kuruma karakteristiklerinin incelenmesi 

      Doymaz, İbrahim (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      ÖZET Ülkemiz, önemli bir meyve ve sebze üretim potansiyeline sahiptir, özellikle üzüm ve biber gibi ürünler gerek iç ticarette ve gerekse ihracatta büyük önem taşımaktadır. Ancak bu ürünlerin kuruma ve kalite sorunları ...
    • Vişne suyu konsantresi ile şeftali ve kayısı püre konsantrelerinin üretim aşamalarında uygulanan işlemlerin bileşimleri üzerine etkilerinin incelenmesi 

      Mert, Ayşe (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)
      Bu çalışma; vişne suyu konsantresi, şeftali ve kayısı püre konsantrelerinin üretim sırasında değişik aşamalarda bileşimlerinde meydana gelen değişikliklerin saptanması amacıyla yapılmıştır. 2011 yılı meyve işleme sezonu ...
    • Yüksek nemli kuru kaysı işleme ve muhafaza tekniğinin geliştirilmesi 

      Kaplan, Filiz (YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-15)
      vn ÖZET Türkiye kuru kayısı üretiminde dünyada ilk sırada yer almaktadır. Kuru kayısı Türkiye ekonomisi ve ihracatı için en önemli tarım ürünlerinden biridir.Türkiye'de kuru kayısı tüketimi çok azdır ve üretilen kuru ...