Antalya ilinin bazı ilçelerindeki sebze alanlarında bulunan külleme türlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Külleme etmenleri, sebze alanlarında görülen ve ekonomik olarak ürün kayıplarına neden olan önemli fungal hastalıklar arasında yer alır. Bu tez çalışmasının amacı, Antalya'nın bazı ilçelerinde, yoğun olarak örtü altı yetiştiriciliği yapılan domates, biber, patlıcan, hıyar ve kabak gibi sebze ekiliş alanlarında görülen külleme türlerinin belirlenmesidir. Çalışmada, sebze ekiliş alanlarında külleme etmenlerinin hastalık şiddeti (%), hastalık oranı (%) ve yaygınlığı (%) belirlenmiştir. Sörvey alanı olarak Antalya'da Aksu, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa ve Serik'teki sebze seralarından enfekteli yaprak örnekleri toplanmıştır. Tür teşhisleri ise, hastalıklı yaprak örneklerinde simptomatolojik ve mikroskobik teşhis kriterleri kullanılarak yapılmıştır.Sörvey alanlarında küllemenin hastalık oranları domateste %4.0-19.3; biberde %5.0-7.5; patlıcanda %7.5-36.6; kabakta %45.0-70.0 ve hıyarda %22.0-50.0 arasında değişmiştir. Küllemenin yaygınlık oranları domateste %54.1, biberde %55.5, patlıcanda %44.4, kabakta %75.0 ve hıyarda %66.5 olarak belirlenmiştir. Yapılan incelemeler sonucunda, domates, biber ve patlıcanda Leveillula taurica (Lév) G. Arnaud (anamorph: Oidiopsis taurica (Lév.) E. S. Salmon), domateste Oidium neolycopersici L. Kiss., kabakgillerde Golovinomyces cichoracearum (de Candolle) Heluta (=Erysiphe cichoracearum) ve Podosphaera xanthii (Castagne) Braun & Shishkof (=Sphaerotheca fuliginea) belirlenmiştir. Elde edilen bulgular ışığında külleme etmenlerinin sebze ekiliş alanlarında önemli düzeyde yaygın olduğu ve mücadele edilmesi gerektiği ortaya konulmuştur. Powdery mildews are among the important fungal diseases seen in vegetable growing areas and cause yield losses economically. The aim of this thesis was to determine powdery mildew species in tomato, pepper, eggplant, cucumber and zucchini cultivation areas in Antalya central districts. In this study, disease severity (%), disease incidence (%), prevalence (%) were determined in vegetable cultivation areas. In surveyed areas, infected leaf samples were collected from vegetable cultivation areas in Aksu, Kepez, Konyaaltı, Muratpaşa and Serik in Antalya. Species identification was made by using symptomatological and microscopic diagnostic criteria on diseased leaf samples.Disease rates of powdery mildew in survey areas were 4.0-19.3% in tomatoes; 5.0-7.5% in pepper; 7.5-36.6% in eggplant; 45.0-70.0% in the zuccini and 22.0-50.0% in the cucumber. The prevalence of powdery mildew was 54.1% in tomato, 55.5% in pepper, 44.4% in eggplant, 75.0% in zuccini and 66.5% in cucumber.As a result of the investigations, powdery mildew species determined as Leveillula taurica (Lév) G. Arnaud (anamorph: Oidiopsis taurica (Lév.) E. S. Salmon) on tomato, pepper and eggplant; Oidium neolycopersici L. Kiss. on tomato, Golovinomyces cichoracearum (de Candolle) Heluta (=Erysiphe cichoracearum) and Podosphaera xanthii (Castagne) Braun & Shishkof (=Sphaerotheca fuliginea) on cucurbitaceous plants. In the light of the findings, it has been shown that powdery mildews are important in vegetable cultivation areas and should be controlled.
Collections