Tatlısu ıstakozu (astacus leptodactylus)`nun ontogenik gelişimine bağlı olarak yem formülasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada, tatlısu istakozu Astacus leptodactylus'un farklı gelişme dönemlerindeki sindirim enzimi aktivitelerinin belirlenmesi, buna bağlı olarak besin taleplerine uygun yem formülasyonunun geliştirilmesi amaçlanmıştır.A. leptodactylus'un embriyonik gelişmesi sırasında proteaz, tripsin ve alkalin fosfataz enzim aktiviteleri incelenmiş, enzim aktivitelerinin embriyonun gelişmesine bağlı olarak değişkenlik gösterdiği ortaya konulmuştur. Proteaz aktivitesinde evre VIII ve XIV'te iki tepe değeri gözlenmiştir. Tripsin aktivitesi embriyonik gelişmenin ortalarına kadar genel olarak yüksek seviyelerde seyretmiş ve evre XII ve XIV'te tepe değerlere ulaşmıştır. Alkalin fosfataz aktivitesi embriyonik gelişmenin sonlarına kadar düşük seviyelerde seyretmiş evre XIII ve XIV'te yüksek seviyelere ulaşmıştır. Elde edilen bu sonuçlar, A. leptodactylus'un embriyonik gelişme evrelerindeki sindirim enzimi aktivite paternlerinin organogenez ve fizyolojik fonksiyonlarla ilişkili olduğunu göstermiştir.A. leptodactylus yavrularının farklı gelişme dönemlerindeki (I-VI. dönem) proteaz, asit proteaz, tripsin ve alkalin fosfataz aktiviteleri de incelenmiş; bunların tümünün yavruların dışardan beslenmeye başlamadan önceki dönemde (I. dönem) mevcut olduğu tespit edilmiştir. Enzim aktiviteleri gelişme dönemlerine bağlı olarak değişmiş, tüm enzim aktivitelerindeki en fazla artış IV. gelişme döneminde gözlenmiştir. Proteaz aktivitesi, kerevit yavrularının dışardan beslenmenin başladığı dönemden sonra gelişmeye bağlı olarak kayda değer miktarda artış göstererek V. dönemde maksimum seviyeye ulaşmıştır. Asit proteaz değerleri, çalışmada seçilen pH seviyelerinde önemli farklılıklar göstermiş (P < 0.0001) ve tüm dönemlerde en yüksek asit proteaz aktivitesi pH 3'te tespit edilmiştir. Tripsin ve alkalin fosfataz enzim aktivitelerinde en fazla artış IV. dönemde gözlenmiştir.Ayrıca, farklı yem hammaddelerin yavruların proteaz aktivitesi üzerindeki etkileri de değerlendirilmiş olup, yem formülasyonunda kullanılabilecek en uygun hayvansal (balık hidrolizatı, ithal balık unu, gammarus, kalamar unu, krill unu) ve bitkisel (mısır glüteni, buğday glüteni, buğday unu) hammaddeler belirlenmiştir. Belirlenen hammaddelerle ideal bir yem formülasyonu oluşturularak mikroyem üretimi sağlanmıştır. The objective of this study is to determine the digestive enzyme activities in different developmental stages of freshwater crayfish Astacus leptodactylus, to come up with an appropriate feed formulation for its nutritional requirements and hence.During the embryonic development of A. leptodactylus, protease, trypsin and alkaline phosphatase enzyme activities were investigated and it was found that the enzyme activities showed changes depending on the development of the embryo. Two peaks were observed in protease activity in stage VIII and XIV. Trypsin activity was generally high until the middle of embryonic development and reached its peak in stages XII and XIV. Alkaline phosphatase activity remained at low levels until the end of embryonic development and reached high levels in stage XIII and XIV. These results showed that the digestive enzyme activity patterns of A. leptodactylus during embryonic development stages were related to organogenesis and physiological functions.The protease, acid protease, trypsin and alkaline phosphatase activities in the different development stages (stage I-VI) of A. leptodactylus juveniles were also investigated and all enzymes were found to be present before exogenous feeding (stage I) started. Enzyme activities changed depending on the developmental stages of the juveniles and the highest increase in all enzyme activities was observed during development stage IV. Proteaz activity increased significantly and reached its maximum in stage V after juveniles started their exogenous feeding period. Acid protease values showed significant differences in the pH levels selected in the study (P < 0.0001) and the highest acid protease activity was determined at pH 3 in all stages.The maximum increase in trypsin and alkaline phosphatase enzyme activities were observed in stage IV.In addition, the effects of different feed raw materials on protease activity were evaluated and the most suitable animal (fish hydrolyzate, imported fish meal, gammarus, squid meal, krill meal) and plant (corn gluten, wheat glüten, wheat meal) raw materials which could be used in the feed formulation were determined. An ideal feed formulation was formed with the determined feed raw materials and microdiet production was provided.
Collections