Üniversite öğrencilerinde yeme tutumları ile dürtüsellik ve aleksitimi arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yeme tutumlarının önemi ve bu alana yönelik çalışmalar son 30 yılda hızla artmakta ve çeşitli değişkenlerle arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Yeme tutumlarının dürtüsellik ve aleksitimi ile ilişkinin araştırılmamış olması ve alanyazısına katkıda bulunmak amacıyla bu çalışmada üniversite öğrencilerinde yeme tutumları ile dürtüsellik ve aleksitimi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışma özel bir üniversite de lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim gören ve rastgele seçilen gönüllü 150 kişiye uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen Sosyodemografik Veri Formu, Yeme Tutumu Testi, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve Toronto Aleksitimi Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler araştırmacı tarafından kodlanmış ve SPSS 16.00 Windows paket programına aktarılarak analiz edilmiştir. Örneklemden alınan verilere `Kruskal Wallis Testi` , `Mann Whitney U-Testi` Örneklem `t testi` `One Way Anova` yani ve `LSD Çoklu Karşılaştırma` ve `Pearson Momentler Korelasyon Katsayısı`na bakılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, Toronto Aleksitimi Ölçeği'nin toplam puanı ile Barratt Dürtüsellik Ölçeği'nin toplam puanı ve tüm alt boyutları arasında pozitif yönde korelasyon vardır. Toronto Aleksitimi Ölçeği'nin tüm puanı ile Yeme Tutumu Ölçeği arasında ilişki bulunamamıştır. Barratt Dürtüsellik Ölçeği'nin toplam puanı ile Dikkat, Motor ve Plan Yapmama alt boyutları arasında ve Yeme Tutumu Ölçeği arasında ilişki bulunamamıştır.Anahtar Kelimeler: Yeme tutumları, dürtüsellik, aleksitimi. Investigation Of The Relationship Between Eating Attitudes With Impulsivity And Alexithymia Among University StudentsThis study investigated the relationship between alexithymia, impulsivity and eating attitudes of university students. This study has been applied to the students who study bachelor and master degree a private university and 150 randomly selected volunteers. The Sociodemographic questionnaire , the Eating Attitudes test, the Barratt Impulsiveness Scale and Toronto Alexithymia Scale are developed by the researchers has been used as a data collection tool.The data obtained from the participants by the researcher was coded and analyzed using SPSS 16.00 Windows package program. `Kruskal Wallis Test, Mann-Whitney U-Test, t` test and `One Way Anova` namely, `a One-Way analysis of Variance` techniques have been applied to the data obtained from the sample. Pearson's Product Moment Correlation Coefficient were measured to determine the relationship between Toronto Alexithymia Scale, the Barratt Impulsiveness Scale and the Eating Attitudes Test-11 and sub-dimensions. According to the findings , the Toronto Alexithymia Scale total score between the Barratt Impulsiveness Scale total score and all subscales are correlated in a positive direction . No relationship was found between the Toronto Alexithymia Scale Eating Attitudes Scale with all the points . With the Barratt Impulsiveness Scale total score of attention, motor and non-planning sub-dimensions between and there was no correlation between the Eating Attitudes Scale.Key words: Eating attitudes , impulsivity,alexithymia.
Collections