Düşük kilolu, normal kilolu, kilolu ve obez insanlarda yeme özelliklerinin karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı normal kilolu, düşük kilolu, kilolu ve obez insanlarda yeme özelliklerinin karşılaştırılmasını araştırmaktır. Araştırmaya 70'i kadın 50'si erkekten oluşan toplamda 120 kişi katılmıştır. Katılımcılar Yeme Farkındalığı Ölçeği (YFÖ-30), Duygusal Yeme Ölçceği (DYÖ) ve Yale Yeme Bağımlılığı Ölçeği (YFAS) ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan katılımcıların, yeme farkındalık puanları ile beden kitle indeks puanlarına göre ters yönde anlamlı bir ilişki tespit edildiği; kişilerin beden kitle indeks değerlerinin arttıkça yeme farkındalıklarının düştüğünü söyleyebiliriz. Aynı zamanda, Yeme bağımlılık değerleri ile beden kitle indeks değerleri arasında anlamlı bir ilişki elde edilememiştir. Duygusal değişimlerde yeme, kendini kontrol edebilme ve duygusal yeme değerleri ile beden kitle indeks puanları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sonuç olarak, düşük kilolu, normal kilolu, fazla kilolu ve obez bireylerin duygusal yeme özelliklerinin farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir.Anahtar Sözcükler: Obezite, Beden Kitle İndeksi, Duygusal Yeme, Yeme Farkındalığı, Yeme Bağımlılığı The aim of this study to explore comparison of eating chracteristics in under weight, normal-weight, overweight and obese people. Consisting of 70 woman and 50 man, 120 people attented in the research. Yale Food Addiction Scale (YFAS), Emotional Eating Questionnaire (Sinem), and Mindful Eating Questionnaire were applied to all participants. They were obtained inverse correlation in statistically significant relationship between mindful eating points and body mass index (BMI) points. When the body mass index points of people are increase, mindful eating points are decrease. Besides, food addiction and body mass index points was not acquired meaningful relationship. In addition, this research have meaningful relationship between eating in emotinal changes, self-control, emotional eating points and body mass index points. Consequentially, it is obtained that emotional eating characteristics of underweight, normal-weight, overweight and obese people are different.Keywords : obesity, body mass index, emotional eating, mindful eating, food addiction
Collections