Yatan hastalarda yeme tutumunun klinik tanılara göre incelenmesi: Psikoz, depresyon, alkol ve madde kullanım bozukluğu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Araştırmanın amacı psikoz, depresyon, alkol ve madde kullanım bozukluğu olan yatan hastaların yeme tutumunun incelenmesidir. Araştırmaya Şubat 2019 ile Haziran 2019 arasında psikiyatri kliniği ve AMATEM kliniğinde yatışı olan toplam 150 hasta alınmıştır. Çalışmaya 43 psikoz, 47 depresyon ve 60 alkol ve madde kullanım bozukluğu tanısı olan hasta katılmıştır. Yeme tutumunu ölçmek amacıyla hastalara Yeme Tutumu Testi (YTT) ve demografik bilgi formunda yer alan sorular sorulmuş ve cevaplar formlara kaydedilmiştir. YTT ile yapılan uygulama sonucunda yeme bozukluğu görülme riski %8 olarak bulunmuştur. Klinik tanılara bakıldığında psikoz hastaların %2.32'sinde, depresyon hastaların %6.38'inde ve alkol ve madde kullanım bozukluğu olan hastaların %13.33'nde yeme bozukluğu görülme riski olduğu belirlenmiştir. Klinik tanılar ile yeme tutumu arasındaki ilişkiye bakılmak amacıyla tek yönlü varyans analizi yapılmış ve anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Yeme tutumu puanı ile cinsiyet arasında anlamlı bir farklılık olduğu bulunmuştur. Kadınlarda yeme bozukluğu görülme riskinin erkeklere göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Yeme tutumu puanı ile medeni durum, sosyoekonomik durum algısı, eğitim durumu, sigara kullanımı, alkol kullanımı, madde kullanımı arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Yeme tutumu puanı ve beden kitle indeksi arasında anlamlı bir ilişki bulunamamış ancak beden kitle indeksi alt sınırını aşmış hastaların %50'sinde yeme bozukluğu görülme riski olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak yapılan çalışmayla yeme tutumu ve yeme bozukluğu yaygınlığı ile ilgili literatüre katkı sağlanmıştır. Yeme bozukluğu ile ilgili farkındalığın artırılması, olguların tedaviye yönlendirilmesi ve koruyucu halk sağlığı önlemlerin alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır.Anahtar Kelimeler: Psikoz, Depresyon, Alkol ve Madde Kullanım Bozukluğu, Yeme Tutumu The aim of the study was to investigate eating attitude on inpatients with psychosis, depression, alcohol and substance use disorder. Between February 2019 and June 2019, a total of 150 patients who were hospitalized in psychiatry and AMATEM clinics participated in the study. The study included 43 patients with psychosis, 47 with depression and 60 with alcohol and substance use disorder. Eating Attitude Test (EAT) and demographic information form questions were asked to measure the risk of eating attitude and the answers were recorded. As a result of the application with EAT, the risk of eating attitude was found to be 8%. When the clinical diagnoses were examined, it was found that 2.32% of the patients with psychosis, 6.38% of the patients with depression and 13.33% of the patients with alcohol and substance use disorder had an eating disorder risk. One-way analysis of variance was performed to determine the difference between eating attitude and clinical diagnoses. A significant difference was found between eating attitude score and gender. The risk of eating disorders was higher in women than in men. No significant difference was found between eating attitude score and marital status, socioeconomic status, education level, smoking, alcohol use and substance use. No significant relationship was found between the eating attitude score and body mass index, but 50% of the patients who exceeded the lower body mass index had a risk of eating disorder.As a result, the study contributed to the literature on the prevalence of eating attitude. There is a need to raise awareness about eating disorders, to refer patients to treatment and to take preventive public health measures.Key Words: Psychosis, Depression, Alcohol and Substance Use Disorder, Eating Attitude
Collections